Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cinci plante arhitecturale pentru interiorul locuinţei tale


  Conceptul de „plante arhitecturale” a fost întrebuințat până acum la scară redusă în România, pătrunzând relativ recent în vocabularul specialiștilor din domeniul decorațiunilor interioare. Ideea pe care se fondează, însă, este una veche, și urmărește în linii generale armonizarea arhitecturii interioare cu diferitele tipuri de plante.
   În funcție de modul în care sunt dispuse obiectele în cameră, de cromatica lor și a pereților, de cantitatea de lumină naturală care pătrunde în interior și de alte aspecte, orice încăpere poate avea, după cum știm cu toții, propria personalitate. Estetic vorbind, florile sunt elemente de primă importanță, așa încât nu putem să nu remarcăm câteva dintre varietățile care „cad bine” în orice stil decorativ.   
 
1. Echeveria
Echevaria sunt plante cu frunze suculente de circa 5-8 cm lungime, grupate în rozete. Sunt foarte apreciate pentru frumusețea lor. Au frunze cărnoase și flori colorate în roșu sau portocalu, uneori chiar bicolore. Un alt avantaj este acela că nu sunt deloc greu de întreținut. Preferă să fie udate lunar și să fie așezate sub razele directe ale Soarelui.  
  
2. Sansevieria
Sansevieria, sau mai pe românește „Limba soacrei”, este o plantă de apartament încântătoare și foarte ușor de îngrijit. Deși poate tolera ușor, temporar, neajunsuri precum lipsa apei sau cea a luminii, dacă i se acordă suficientă atenție, Sansevieria poate crește până la 60 de centimetri. Frunzele sunt de culoare verde-închis, cu dungi gălbui, și au formă alungită.

3. Monstera
Având frunze mari, lucioase și de-a dreptul neobișnuite, aceste plante arată bine în orice locuință. Chiar dacă mai este numită „planta de brânză”, datorită găurilor care le aseamănă cu brânza elvețiană, floarea Monstera nu este nicidecum comestibilă. Preferă locurile umbroase și udarea săptămânală.
  
4. Alocasia
Această plantă decorativă prin frunze este adorată pentru aspectul ei preistoric. Alocasia polly este mereu o prezența spectaculoasă în amenajările verzi de interior și încânta toți privitorii. Originară din Asia tropicală, planta crește sub formă de tufă, are frunze de culoare verde închis și nervuri proeminente.
 
5. Medinillia magnifica
Singura specie a genului Medinilla care poate fi cultivată în interior este Medinilla magnifica, un arbust permanent verde care în apartament nu depășește 1,2 m înălțime. Lumina insuficientă, aerul prea rece sau prea uscat, precum și udarea excesivă pot duce la vestejirea frunzelor și pot împiedica înflorirea în sezonul cald.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?