Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Azi sunt activate punctele de prim ajutor din Focşani


   Arșița va pune stăpânire pe tot județul Vrancea, în special pe zonele de câmpie, de astăzi până vineri. Administrația Națională de Meteorologie a emis ieri o atenționare meteo pentru perioada 19-22 iunie, când vremea va fi călduroasă în toată țara, local caniculară în cursul după-amiezelor, când se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35-36 de grade. Meteorologii atenționează că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic, în zonele de câmpie și local în cele de deal și de podiș, inclusiv în județul Vrancea. De altfel, o căldură insuportabilă a fost și ieri, când la Focșani se înregistrau la orele prânzului peste 34 de grade Celsius.
   În aceste condiții, astăzi vor fi amplasate cinci puncte de prim ajutor, unde oamenii se pot opri, la umbră, să se hidrateze și să își verifice tensiunea arterială. „Punctele de prim ajutor vor apărea mâine (azi, n. r.), pentru că am primit o avertizare meteo în acest sens, indicele tempe-ratură-umezeală urmând să depășească 80 de unități. Locațiile sunt dotate cu tensiometre, apă minerală și pahare de unică folosință și vor fi voluntari de la școlile postliceale din Focșani, care vor acorda ajutor”, ne-a declarat viceprimarul Bogdan Matișan. Punctele de prim ajutor din Focșani sunt amplasate în aceleași locații ca și anul trecut, la: Gară (la dispeceratul SC Transport Public Local SA), Piața Moldovei (la Centrul de Metrologie), Obor (pe Bulevardul Independenței, la o farmacie naturistă), Sud (la magazinul Profi) și, nu în ultimul rând, la sediul ziarului nostru, Monitorul de Vrancea. De abia de la sfârșitul săptămânii, vremea va da semne de răcorire.

Angajatorii trebuie să le dea apă angajaților

   Începând de azi și până la finele săptămânii se anunță zile cu temperaturi po-zitive extreme. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea reamintește câteva dintre prevederile legislației în domeniul securității și sănătății în muncă pe care trebuie să le respecte angajatorii în aceste perioade de caniculă. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții cu temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate medicală a persoanelor afectate, dar și mutarea muncitorilor cu pro-bleme în alte sectoare în cadrul aceleiași unități. Tot angajatorul poate decide reducerea programului de lucru pe perioada caniculei. Pentru a ameliora condițiile de muncă, intensitatea și ritmul de lucru trebuie reduse, trebuie asigurată ventilația și trebuie asigurată hidratarea fiecărei persoane cu 2-4 litri apă pentru un schimb. „Dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv și angajatorii nu pot asigura toate condițiile prevăzute mai sus, angajatorii vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, măsuri ca reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11.00 și după 17.00), dar și întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă”, transmit reprezentanții ITM. Pentru nerealizarea măsurilor se vor aplica, acolo unde este cazul, sancțiuni prin amenzi contravenționale de la 1.500 la 2.500 de lei.

Cum ne apărăm de caniculă

   În condițiile în care în zilele următoare canicula va pune stăpânire pe Vrancea, medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea fac o serie de recomandări vrâncenilor, în vederea prevenirii incidentelor. Medicii recomandă consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri, fără a aștepta să apară senzația de sete. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. „Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale de culori deschise. Beți zilnic 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. Nu consumați alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină. Consumați fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă. Evitați activitățile în exterior, necesită consum mare de energie”, se arată într-un comunicat de presă emis de DSP.

Recomandări pentru copii și pentru vârstnici

   Medicii de la DSP fac o serie de recomandări și pentru limitarea creșterii temperaturilor din locuințe. Astfel, feres-trele expuse la soare trebuie închise și trase jaluzelele sau draperiile. Acestea se deschid seara târziu, noaptea sau dimineața. De asemenea, trebuie închis orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie, dar și becurile din locuință. Pentru familiile care au copii mici, trebuie realizat un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate și curenți de aer. „Sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari, mama îl va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul va fi îmbrăcat lejer și nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze cores-punzător și să evite consumul de cafea sau alcool. La cel mai mic semn de suferință a copilului sau a mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie”, mai spun medicii din cadrul DSP.
   Åži persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cro-nice trebuie să se protejeze în această perioadă. Medicii recomandă hidratarea co-respunzătoare cu apă plată  sau ceai slab neîndulcit. Alimentația trebuie să fie predominant din legume și fructe. Este indicat să se evite circulația în perioadele de vârf ale caniculei, iar dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte din materiale ușoare și pălării de protecție. „Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul  conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente”, mai recomandă medicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?