Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Ceasuri istorice şi cutii muzicale elveţiene din colecţii muzeale româneşti


   Expoziția temporară „Genio Helvetico. Ceasuri istorice și cutii muzicale elvețiene din colecții muzeale românești”, care dorește să ofere publicului și specialiștilor posibilitatea de a cunoaște un domeniu cu totul special al patrimoniului cultural comun al României și Elveției, se va deschide, miercuri, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).
   Expoziția prezintă, alături de ceasuri elvețiene și cutii muzicale din patrimoniul MNIR, și o serie de piese valoroase și spectaculoase atât din punct de vedere tehnic, cât și artistic, de la alte muzee din București și din țară.
   Potrivit MNIR, expoziția constituie o dublă premieră în activitatea muzeelor din România, în primul rând prin tematica deosebită aleasă, care acoperă un domeniu de confluență al istoriei tehnicii cu cel al artelor decorative și istoriei mentalităților, dar și pentru faptul că ea reprezintă o selecție, care adună la un loc cea mai mare și mai valoroasă parte a ceasurilor și cutiilor muzicale elvețiene existente în prezent în colecțiile românești.
   Ea se constituie astfel nu numai într-o oglindă, destul de fidelă, a evoluției industriei de orologerie elvețiană de-a lungul a circa două secole și jumătate (XVIII – prima jumătate a secolului al XX-lea), dar și într-un interesant barometru al ritmului modernizării și gusturilor societății noastre.
   Vizitatorii care vor trece pragul MNIR vor avea posibilitatea să admire atât ceasuri care au aparținut unor personalități de seamă ale istoriei României: regele Carol I, regina Maria, mitropolitul Veniamin Costachi, Nicolae Titulescu, Armand Călinescu, Gheorghe I. Brătianu, Nicolae Iorga, mareșalul Alexandru Averescu, mareșalul Ion Antonescu, maiorul Dimitrie Giurescu (erou al Războiului de Independență), Aurel Vlaicu, Mariana Drăgescu (femeie-pilot în Escadrila Albă, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial), George Călinescu, Tudor Arghezi, Panait Istrati, Gala Galaction ș.a., cât și piese ‘’anonime’’, spectaculoase prin decor.
   Expoziția va fi deschisă în perioada 20 iunie – 31 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?