Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au început urmărirea penală față de comisarul șef de poliție Gheorghe Dumitru, adjunct al directorului Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, față de medicul Åžerban Brădișteanu, de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, față de ofițerul de poliție judiciară Nicolae Costea, cel care a intervenit în cazul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, și față de ofițerul de poliție judiciară Marian Apostol, sub acuzația de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupție. „În rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date și indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat și au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicate de Înalta Curte de Casație și Justiție fostului prim-ministru Adrian Năstase”, informează un comunicat al DNA remis, marți, AGERPRES. DNA precizează că marți celor patru învinuiți li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Colegiul Medicilor din Municipiul București critică apariția în presă, în ultimele zile, a unor afirmații care ”pun la îndoială profesionalismul și onestitatea unor medici, personalități de seamă ale lumii medicale din România”. „În ultimele zile, au apărut, în mass-media, afirmații de natură medicală, făcute de persoane fără nicio competență în domeniu, afirmații prin care și-au permis să pună la îndoială profesionalismul și onestitatea unor medici, membri ai Colegiului Medicilor din Municipiul București, personalități de seamă ale lumii medicale din România”, se arată într-un comunicat al CMMB.
Reprezentanții CMMB consideră că „cei care au făcut aceste acuzații au avut ca singur argument faptul că medicii respectivi au fost implicați în tratarea unor persoane publice”.
Colegiul Medicilor din Municipiul București susține că „diagnosticarea și tratarea oricărui pacient reprezintă atribuția și obligația exclusivă a medicului”. ”Codul de Deontologie medicală prevede că ‘în toate situațiile actul profesional, în oricare formă sau modalitate s-ar desfășura, se va face cu respectarea strictă a demnității umane ca valoare fundamentală a corpului profesional. În toate deciziile cu caracter medical, medicul va trebui să se asigure că interesul și binele ființei umane prevalează interesului societății ori al științei”, se precizează în comunicat.
Orice persoană care dorește să sesizeze o greșeală a unui medic sau încălcarea Codului de Deontologie o poate face adresându-se Colegiului Medicilor, așa cum prevede legislația în vigoare.
Comisiile de disciplină, care funcționează la nivelul fiecărui Colegiu teritorial, sunt cele abilitate să analizeze fiecare caz în parte și să stabilească vinovăția unui medic și sancțiunile ce se impun. ”Orice afirmație făcută în afara acestor reguli elementare, care ar trebui cunoscute de toată lumea, cu atât mai mult de cei care sunt considerați ca fiind persoane publice, posibili formatori de opinie, nu face decât să producă rău, să inducă o șubrezire a relației dintre medic și pacient, relație care este esențială în orice act terapeutic”, se mai spune în comunicatul Consiliului Colegiului Medicilor din Municipiul București.