Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: De ce nu au focşănenii apă caldă


   În această perioadă, mulți focșăneni care sunt abonați ai ENET sunt nemulțumiți de faptul că apa caldă este întreruptă din 25 iunie pentru o perioadă de trei săptămâni, timp în care trebuie să facă dușuri reci sau să încălzească apa în oale, pe aragaz. Conducerea societății de termoficare încearcă să explice populației că sistarea furnizării apei calde de consum este un „rău necesar”, întrucât lucrările de modernizare ale sistemului de termoficare, ce au loc în această perioadă, vor duce la un preț mai mic al gigacaloriei și eficiență mai mare a sistemului. „Dorința oamenilor cred că este să punem în funcțiune modernizarea sistemului termic și astfel se va schimba și prețul gigacaloriei, care va fi suportabil pentru populație. Modernizarea rețelelor va aduce și mult dorita recirculare a apei. Facem tot posibilul să ne încadrăm în termenul de trei săptămâni, cât va fi oprită apa caldă”, ne-a declarat directorul Valter Popescu.

   În prezent au loc mai multe lucrări în cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare la nivelul municipiului Focșani, cofinanțat din fonduri europene. Astfel, au început săpăturile pentru pregătirea fundației unde vor fi amplasate motoarele și cazanele noii centrale, au loc și modificări la unii colectori de la cazanele vechi, pentru a se da front de lucru pentru noua investiție, transmite conducerea ENET. „De asemenea, în această perioadă are loc și mutarea rețelei de termoficare Bucegi pe teritoriul fostei societăți Mopaf, pentru a se elibera terenul pentru începerea lucrărilor de construire a noului Mall”, spune Valter Popescu.
   Revizii au loc în această perioadă și la punctele termice care au avut de suferit în această iarnă, unde se schimbă țevi sau se curăță. În noul grafic al lucrărilor, punerea în funcțiune a noii centrale termice va avea loc în luna aprilie 2013. În această perioadă, furnizorul de gaze GDF Suez a întrerupt și furnizarea de gaze către SC ENET SA, după ce societatea a solicitat acest lucru, în contextul lucrărilor care au loc, inclusiv la conducta de alimentare cu gaze a noii centrale termice. Acest moment a coincis și cu sesizarea furnizorului de gaz, care a notificat ENET că va tăia gazele începând cu data de 25 iunie, din cauza unei rate restante, în valoare de 5 milioane de lei, care trebuie plătită până pe 30 iunie, aferentă facturii din luna martie. „Acum, gazele sunt sistate. Pe de o parte, am solicitat noi acest lucru, în contextul lucrărilor care au loc, iar pe de altă parte, am fost notificați că începând cu 25 iunie se întrerupe alimentarea cu gaze, până vom plăti rata scadentă, de 5 milioane de lei”, ne-a declarat directorul ENET, Valter Popescu. Între 27 și 29 iunie, acesta va participa la Constanța la o ședință cu secretari de stat din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, pe tema viitorului sistemelor de termoficare centralizate, în care se vor lua în discuție datoriile la furnizorii de combustibili, planuri și strategii de redresare, dar și modul de control al asociațiilor de proprietari în facturare comună, care au cele mai mari datorii. 

Populația are datorii de 10 milioane de lei

   Datoriile populației către ENET se cifrează la 10 milioane de lei, dintre care doar asociațiile în facturare comună datorează 5 milioane lei, jumătate din sumă, deși reprezintă 25% din totalul abonaților. Debite mai mici înregistrează instituțiile publice (500.000 lei) și societățile comerciale (350.000 lei). În acest timp, încasările se încadrează între 20.000 – 50.000 lei pe zi.
   Pentru recuperarea debitelor, ENET are nouă încasatori pe teren, însă aceștia nu sunt primiți cu brațele deschise de cetățenii datornici. „Din păcate, încasatorii noștri nu sunt primiți sau, mai rău, li se adresează cuvinte jignitoare din spatele ușilor, foarte greu se înțeleg cu cetățenii datornici, dar și cu unii administratori. Aceștia și-au pus micro-centrale de apartament și nu îi mai interesează sistemul centralizat de încălzire. Unii chiar îi sfătuiesc pe locatari să se debranșeze. Când treci la centrală trebuie să plătești imediat factura la gaze, nu e loc de tocmeală”, a spus directorul ENET. Acesta a făcut din nou apel la abonați să își achite facturile, pentru a se relua furnizarea gazelor. Datoriile populației la furnizorul de energie termică par pentru unii sume astronomice pe care nu cred că le vor achita vreodată. Însă, grijile cele mai mari și le fac vecinii pentru că ar putea rămâne fără apă caldă și căldură din cauza unui rău-platnic.

„Eu le-am spus clar, dacă plătești nu mai ești pe lista rușinii, dacă nu…”

   Dacă unii restanțieri își eșalonează sumele de plată pe parcursul mai multor luni și, în prag de iarnă, abia ajung cu datoriile la zi, alții ajung să vândă din bunuri sau proprietăți dobândite în trecut. Cert este că nu dispar, ba mai rău. „Datoriile populației către ENET sunt din ce în ce mai mari de la an la an”, ne-a spus Violeta Balica, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Focșani. Unii datornici nu sunt nicidecum dintre cei mai săraci ci, mai degrabă, dintre cei mai nepăsători. O femeie care tocmai își conducea musafirii în afara blocului ne-a spus îngrijorată că unul dintre vecini are peste 70 de milioane de lei vechi datorie la ENET. „Oamenii trebuie să știe că dacă au consumat trebuie să plătească. Nu știu cum o să mai poată omul ăsta să-și achite datoria”, ne-a spus femeia care se așteaptă ca iarna care vine să fie debranșat tot blocul. Administratorul scărilor din care face parte și acest bloc, Vasile Rotaru, spune că are promisiuni de la fiecare datornic în parte, însă puțini sunt cei care se și țin de cuvânt. În total, pe cele șase scări, Asociația de Proprietari 401 are o datorie de aproximativ 200 de milioane de lei vechi. Administratorul a inventat metode de recuperare a datoriilor sau le-a aflat de la alți colegi. „Când îi pun pe lista rușinii cu datorii vin și se roagă să nu mai apară. Eu le-am spus clar, dacă plătești nu mai ești pe listă, dacă nu…”, spune administratorul. Cel mai mare datorinic al său i-a promis că după ce termină ratele la mașină o să achite și datoria la ENET. „Eu îl aștept”, spune el cu gândul că ultima soluție nu este decât judecata. Cea mai mare nemulțumire pe care o are este legată de faptul că cei care au centrale de apartament refuză să plătească factura la încălzire de la ENET. „Au și dreptate domnule. Dacă el are centrală, ce treabă are cu vecinii care sunt la ENET. Am un caz în care cel cu centrală îi încălzește peretele celui de la ENET. Ce poți să-i spui?”, întreabă Vasile Rotaru. El a recunoscut că și-ar pune centrală pe gaze, dar a făcut curățenie în casă recent și nici cu finanțele nu stă prea bine.

Administratorii nu sunt pe placul tuturor

   În fața blocului, doi bărbați discutau liniștiți pe o bancă. Unul dintre ei era nemulțumit de faptul că ENET a oprit apa, dar nu are ce face. Este mândru de fetele sale din străinătate care îi mai dau câte o mână de ajutor din când în când, asta ca să nu apară și el pe lista celor cu datorii. „Puteam să plec și eu, dar nu am vrut. Cine să aibă grijă de apartament și mai trăia și mama”, ne-a spus pensionarul. Cel de lângă el era foarte nemulțumit de administrator. El nu are datorii la nici la CUP, nici la ENET și nici la administrație. „Acest administrator este bun doar la luat banii. De ce nu vine și el cu o mașină să ne desfunde canalul din fața blocului?”, ne-a întrebat bărbatul. Și el știe că vecinul cu multe datorii și-a cumpărat mașină și nu mai are bani de plata facturii din timpul iernii. „Lasă că o să găsească el bani să plătească. Așa cum a avut de mașină are și de plata facturii”, ne-a spus bărbatul calm. În final, ambii au căzut de acord că populația a suferit un proces general de sărăcire și că cei care suferă cel mai mult sunt cei care reprezintă categoriile vulnerabile.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?