Focșănenii trebuie să plătească, în decursul unui an, diverse taxe și impozite la bugetul local, dacă sunt proprietarii unei clădiri sau ai unui autoturism, dacă vor să închirieze un loc de parcare sau un loc de veci sau dacă au nevoie de un certificat de urbanism. Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local adoptată în acest an, nivelul impozitelor și taxele locale pentru anul viitor, stabilite de Serviciul impozite și taxe locale de la Primăria Focșani, rămâne același ca și în acest an. „Taxele și impozitele locale pentru anul 2013 au rămas la fel, nici nu s-au mărit, nici nu s-au micșorat. Focșănenii vor plăti aceleași impozite ca și în acest an. În prezent, gradul de încasare se situează la nivelul de 60%”, ne-a declarat Meluș Nazîru, șeful Serviciului de impozite și taxe locale. Am aruncat o privire peste tabloul cu taxele și impozitele locale aplicabile în anul fiscal 2013 și vi le prezentăm pe cele mai importante, pentru a vă face o idee cât vă costă un drum până la Primărie, cu diverse probleme.
Cele mai importante impozite sunt cele pe clădiri, terenuri și autoturisme, întrucât numărul contribuabililor este cel mai mare. Impozitul și taxa pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, este diferențiată în funcție de tipul construcției. Pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereți din cărămidă impozitul este de 806 lei pe metru pătrat, dacă are instalații de apă, canalizare, electrice, iar dacă nu are astfel de utilități, impozitul este de 478 lei pe metru pătrat. Pentru o clădire din lemn, impozitul este de 219 lei pe metru pătrat cu toate condițiile, iar 137 lei/mp pentru un imobil fără utilități. Impozitul pentru terenuri din intravilan, terenuri de construcții, în funcție de zonă, se situează între 1.519 lei – 6.508 lei/hectar. Pentru un teren extravilan, cu construcții, taxa este cuprinsă între 24 lei și 27 lei/hectar.
Valorile ridicate ale acestor taxe sunt explicate de reprezentanții autorității locale prin faptul că acestea sunt prevederile Hotărârii de Guvern nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale.
Impozitul pe autoturisme este stabilit pe mai multe categorii, în funcție de capacitatea cilindrică. Dacă dețineți o barcă fără motor, pe care o folosiți pentru pescuit și uz personal, trebuie să plătiți la Primărie 18 lei.
1 leu/mp/zi pentru o terasă
Un alt tip de taxe sunt cele pentru eliberarea a diverse documente. Astfel, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism este cuprinsă între 5 lei și 12 lei pe metru pătrat, în funcție de suprafață. Cu cât suprafața este mai mare, cu atât se plătește mai mult. Taxa de eliberare a unei autorizații pentru desfășurarea unei activități economice de către persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale și individuale este 68 lei, iar viza anuală 34 lei. Alte taxe sunt: pentru eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare – 17 lei, pentru eliberarea certificatului de producător – 65 lei, pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate – între 20 le și 27 lei/mp. Pentru utilizarea temporară a locurilor publice pentru amplasarea de terase sezoniere taxa este de 1 leu/mp/zi în sezonul cald. Taxa de participare la licitațiile de închiriere/concesionare și vânzări bunuri imobile organizate de Primărie este de 100 lei.
Schimbarea numelui vă costă 13 lei
Eliberarea sau preschimbarea cărților de identitate (inclusiv a celor provizorii) și a buletinelor de identitate costă 4 lei, iar înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui și a sexului vă costă 13 lei. Obținerea permisului de conducere valabil pentru autovehicule din subcategoriile A și B vă scoate din buzunar o taxă de 5 lei pe care trebuie să o plătiți la Primărie.
Pentru un loc de parcare în parcările de reședință, focșănenii trebuie să plătească o taxă de 20 lei pe lună. Dacă vi s-a ridicat mașina dintr-o zonă unde staționarea este interzisă trebuie să plătiți o taxă de 300 lei, plus taxa de depozitare a vehiculului ridicat, care este de 25 lei pe zi. Alte taxe sunt cele pentru eliberarea autorizației de dispecerat taxi (valabilă 5 ani) – 300 lei și taxa pentru eliberarea licenței de traseu pentru fiecare mijloc de transport în comun utilizat pentru efectuarea serviciului de transport public local de călători (valabilă 3 ani) – 100 lei.
Nici la groapă nu scăpăm de taxe!
Dacă o viață întreagă plătim taxe și impozite, nu scăpăm de ele nici la cimitir. Administrația Cimitirelor percepe o taxă pentru depunere defunct în camera mortuară cimitir – 20 lei/zi, taxă săpătură groapă simplă cimitir – 100 lei/groapă, taxa de înhumare sau de deshumare oseminte din cimitir – 10 lei. Pentru concesionarea unui loc de înhumare pentru o perioada de 7 ani trebuie să plătiți 35 lei, iar pentru concesionarea locului de înhumare pe 49 de ani taxa este de 250 lei.
Puteți consulta AICI tabloul complet al taxelor și impozitelor locale, aplicabile pentru anul fiscal 2013.