Grâul, datorită proprietăților terapeutice extraordinare, este indicat ca remediu natural în tratamentul unor numeroase afecțiuni, în special cele cronice, digestive, renale.
Grâul este apreciat ca un bun:
– antiinflamator,
– remineralizant (grâul încolțit),
– laxativ, nutritiv,
– tonifiant.
Grâul este utilizat la tratarea și vindecarea:
– bolilor de piele,
– afecțiunilor digestive,
– bolilor aparatului respirator,
– acneei (loționări cu apa rezultată de la fieberea semințelor de grâu),
– afecțiunilor intestinelor (grâul încolțit),
– durerilor menstruale (grâu încolțit),
– prostatitei.
Grâul mai poate fi inclus și în alimentația celor cu o greutate corporală necorespunzătoare (în special tărâțele de grâu). Constipația mai poate fi alungată prin consumul de târâțe de grâu fierte, afecțiunile digestive prin consumul pulberii de târâțe de grâu, afecțiunile pielii prin aplicarea de făină de grâu.