Mii de elevi, care învață în unitățile de învățământ din Vrancea, suferă de diferite boli cro-nice, apreciază reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), în urma evaluării stării de sănătate a 24.517 elevi, în anul școlar 2010-2011. Mulți sunt fie prea grași, fie prea slabi, alții suferă de afecțiuni oftalmologice sau ORL ori de boli neuropsihice.
Potrivit reprezentanților DSP, cei mai mulți elevi, mai exact 749, suferă de boli senzoriale, fiind urmați de cei care au diferite probleme metabolice și de nutriție, în număr de 481. Åi bolile neuropsihice sunt destul de frecvente în rândul elevilor, mai exact 221 dintre ei suferă de astfel de afecțiuni.
Cadrele didactice și medicii deopotrivă sunt de părere că numărul mic de ore de sport din programele școlare este de vină pentru apariția afecțiunilor cronice la vârste fragede. „Orele de educație fizică în școală trebuie să fie efectuate cel puțin de trei ori pe săptămână, la fiecare clasă de elevi. Sunt mai mult decât necesare, deoarece reglează și corectează o serie de deficiențe la elevi. Este singurul mod în care elevul, începând de la grădiniță, practică în mod organizat exercițiul fizic. Așa cum este și recomandarea UE de a face cel puțin 30 de minute de efort fizic în fiecare zi. Exercițiul fizic dezvoltă o ținută corespunzătoare, personalitatea elevului și asigură o bună oxigenare a creierului și, de aici, o gândire ageră în efectuarea diferitelor acțiuni”, este de părere un profesor de educație fi-zică și sport de la Åcoala din Bordești.