Prea săraci pentru Cantina de ajutor social. În această situație sunt aproximativ 40 de persoane, care mănâncă zilnic la Cantina de ajutor social a Primăriei Municipiului Focșani și care nu reușesc să plătească o cotă parte din venituri pentru a beneficia de acest ajutor. Potrivit legislației în vigoare, persoanele care au obținut venituri mai mari decât venitul minim garantat trebuie să plătească 30 la sută din sumele câștigate, pentru a beneficia de o masă caldă la Cantina de ajutor social.
În această situație se află 50 de persoane din care aproape 40 au acumulat datorii. Cum salariile acestor oameni sunt foarte mici, plata către Cantina de ajutor social a unei cote părți a devenit aproape imposibilă. „I-am păsuit cât am putut, dar deja nu se mai poate. Pe cei șase care au datorii de aproape 1000 de lei nu putem să îi mai păsuim și nu le vom mai acorda hrană”, ne-a declarat Angela Lungu, directorul Cantinei de ajutor social.
Până la sfârșitul lunii iunie, la Cantina de ajutor social s-au acumulat datorii în sumă totală de 13 mii de lei, sume pe care reprezentanții instituției nu știu dacă le mai pot recupera. „Putem să le facem reținere pe salariu celor care lucrează în instituții subordonate Primăriei municipiului Focșani, dar nu mai mult de 30 la sută din salariu. Pentru ceilalți care au înregistrat datorii nu există nicio formă legală de constrângere”, spune Angela Lungu.
Patru sute de vrânceni mănâncă zilnic la Cantină
În total, zilnic, la Cantina de ajutor social mănâncă patru sute de be-neficiari, fie persoane care nu au niciun fel de venit fie persoane ale căror venituri depășesc cu puțin venitul minim garantat. Din această categorie fac parte copii, bătrâni, persoane cu handicap și bolnavi.Alocația de hrană zilnică este de 6 lei.„Prețul la alimente a crescut foarte tare și dacă vor crește și facturile la utilități nu știu dacă vom mai putea face față cu această sumă”, a precizat Angela Lungu.
Potrivit legislației în vigoare, de această sumă beneficiarii ar fi trebuit să primească zilnic o porție de ciorbă și una de felul II. Pe perioada de vară, pentru că o parte din personalul Cantinei va pleca în concediu s-a luat decizia ca acestora să li se ofere doar hrană rece o dată la două săptămâni. Astfel, aceștia vor beneficia de legume, pâine, ulei, zahăr, preparate din carne și brânzeturi.