În perioada iulie-septembrie, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române desfășoară, la nivel național, campania de prevenire a furturilor de și din auto, intitulată „Nu-ți lăsa mașina la îndemâna hoților!”.
La activitățile din cadrul campaniei vor fi angrenate efective din cadrul Serviciului de Ordine Publică- prin polițiștii de proximitate, ai Serviciului Poliției Rutiere, precum și ofițerii de prevenire. Polițiștii vrânceni vor organiza pe toată perioada campaniei, activități de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire ce pot fi luate pentru a evita să fie victimele unui astfel de eveniment neplăcut, cum ar fi furtul mașinii sau al obiectelor din interiorul sau exteriorul acesteia.
Recomandări preventive pentru a preveni furturile de autoturisme:
– La coborârea din autoturism, scoateți cheia din contact, chiar dacă veți lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva secunde!
– Dacă obișnuiți să parcați autoturismul în curte sau garaj, nu lăsați cheile în contact atunci când coborâți pentru deschiderea porților!
– Certificatul de înmatriculare și cartea de identitate ale autoturismului nu trebuie păstrate în acesta. În cazul unui furt, asigurătorul nu vă despăgubește dacă nu prezentați cele două documente în original și ambele chei ale autoturismului!
– Parcați autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuința dumneavoastră și pe cât posibil în locuri iluminate și cât mai circulate.
– Montați un sistem de alarmă antifurt, care de cele mai multe ori costă mai puțin decât paguba suferită în urma unui furt. Schimbați imediat sistemele de siguranță ale autoturismului, dacă ați pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia.
– Anunțați imediat poliția dacă v-au dispărut plăcuțele cu numărul de înmatriculare ale vehiculului.
– La autoturismele prevăzute din fabricație cu sisteme electronice de siguranță, este recomandat să montați un sistem alternativ care să blocheze funcționarea autoturismului.
– Acest sistem suplimentar trebuie să nu fie controlat computerul de bord.
– Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea mașinii în cazul în care aceasta este sustrasă. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care autoturismul a fost sustras, apelați Poliția pentru localizare și deplasare în zona în care se află acesta.
– Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet și gravura în sticlă descurajează hoții. Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri și portiere, dar și în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar.
– În situația în care ați devenit victima unui furt de auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajați în acest schimb pe cont propriu. Apelați la polițiștii specializați, care vor acționa profesionist pentru recuperarea autoturismului și prinderea autorilor. În caz contrar, riscați atât pierderea banilor, cât și să nu recuperați autoturismul
Pentru a preveni furturile din autoturisme:
– Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genți, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsiți pentru scurt timp.
– În stațiile de alimentare cu carburanți, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acționați sistemul de închidere a ușilor.
– Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acționați sistemul de închidere al ușilor (astfel veți evita să fiți deposedați la semafor de geanta ce se află în interiorul mașinii). Când părăsiți autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.
– Pe toate roțile autoturismului fixați dispozitive antifurt. Inscripționați numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte ușor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de hoți
– Atunci când părăsiți autoturismul și acționați închiderea centralizată, asigurați-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.
– Pentru eventuale reparații, nu vă adresați atelierelor neautorizate sau meșterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteți rămâne fără componente care funcționau foarte bine.