Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Care este stagiul de cotizare necesar pentru pensia de invaliditate


   Persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca pot beneficia de pensie de invaliditate numai dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta.
   Astfel, potrivit Legii 263/2010, dacă la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă persoana în cauză are până la 20 de ani, stagiul de cotizare necesar este de un an. Numărul anilor de stagiu de cotizare crește până la 27 de ani, corespunzător cu vârsta solicitantului de pensie de invaliditate, astfel: de la 20 la 23 de ani, stagiul trebuie să fie de doi ani; între 23 și 25 de ani stagiul va fi de 3 ani; între 25-29 de ani se cere un stagiu de șase ani; între 29 – 33 ani stagiul este de nouă ani; între 33-37 de ani stagiul necesar este de 11 ani; între 37 – 41 ani stagiul este de 14 ani; între 41 – 45 de ani se cere un stagiu de 17 ani; între 45 – 49 de ani stagiul este de 20 de ani; între 49 – 53 de ani stagiul este de 23 de ani; între 53-57 de ani stagiul necesar este de 25 de ani; între 57 – 60 de ani stagiul este de 26 de ani.
   Dacă la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă persoana are peste 60 de ani, stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru pensionarea de invaliditate este de 27 de ani. Stagiul de cotizare nu mai este o condiție pentru acordarea pensiei de invaliditate în cazul persoanelor care și-au pierdut total sau jumătate din capacitatea de muncă din cauza: accidentelor de muncă și a bolilor profesionale; neoplaziilor, schizofreniei și SIDA; elevii, ucenicii și studenții care s-au accidentat ori au contactat boli profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale; marii mutilați ca urmare a participării la Revoluția din decembrie 1989 care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză.
   Persoanele cu dizabilități care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat precum și nevăzătorii au dreptul la pensie de invaliditate dacă au realizat cel puțin jumătate din stagiul de cotizare amintit mai sus.

Peste 9.500 de pensionari de invaliditate în Vrancea

   Potrivit statisticii întocmite la nivelul Casei Județene de Pensii Vrancea, în județul nostru sunt înregistrați, la ora actuală, 9533 beneficiari de pensii de invaliditate. Dintre aceștia, 734 sunt încadrați în gradul I, alți 5067 în gradul II și 3732 de vrânceni sunt încadrați în gradul III de invaliditate. „Gradul I de invaliditate înseamnă pierderea capacității de muncă în proporție de 100% precum și a capacității de autoîngrijire. În gradul II sunt încadrate persoanele care au pierdut total capacitatea de muncă, dar au capacitate de autoîngrijire, iar în gradul III, cei care au capacitate totală de autoîngrijire și și-au pierdut capacitatea de muncă în proporție de 50%”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.
   Evaluarea capacității de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală. Cererea și documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză din cadrul Casei Județene de Pensii. În urma examinării clinice și analizării documentelor medicale, medicul expert emite decizia medicală asupra capacității de muncă. Decizia sae emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii și se comunică în termen de cinci zile de la emitere. Documentul poate fi contestat în termen de 30 de zile de la comunicare.
   Pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale periodic, în funcție de afecțiune, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare. După fiecare revizuire medicală, medicul expert emite o nouă decizie prin care se stabilește, după caz, menținerea în același grad de invaliditate, încadrarea în alt grad sau redobândirea capacității de muncă. Pensionarilor care nu se prezintă la revizuire, din motive imputabile lor, li se suspendă plata pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală sau, după caz, chiar încetarea plății pensiei.

În ce cazuri nu mai este necesară revizuirea

   Nu mai sunt supuși revizuirii medicale, potrivit legii, pensionarii de invaliditate care prezintă invalidități ce afectează ireversibil capacitatea de muncă, cei care au împlinit vârstele standard de pensionare precum și cei care au vârsta mai mică cu până la cinci ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare. Constatatrea acestor situații se face numai cu avizul Institutului Național de Expertiză Medicală și recuperarea capacității de Muncă. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?