Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Specialiştii în astronomie au descoperit a cincea lună din jurul planetei Pluto


   Specialiștii în astronomie au descoperit cu telescopul spațial Hubble o a cincea lună pe orbita celei mai mici planete din sistemul solar, Pluto, a anunțat miercuri NASA. Luna, care poate fi văzută în imaginile de la Hubble ca o pată de lumină, are aparent o formă iregulată și un diametru de 10-25 de km.
   Ea se află pe o orbită circulară cu un diametru de 95.000 de km în jurul planetei Pluto. „Lunile planetei Pluto sunt pe orbite de diferite dimensiuni care par să se potrivească unele în altele, puțin asemănător cu păpușile rusești”, afirmă Mark Showalter, de la Institutul SETI și responsabil al echipei științifice care a făcut descoperirea. Specialiștii în astronomie sunt intrigați de faptul că o planetă așa de mică poate să aibă o colecție așa complexă de sateliți naturali.
   Descoperirea acestui nou satelit denumit P5 oferă indicii suplimentare privind formarea și evoluția planetei Pluto și a lunilor sale. Conform celei mai des avansate teorii, toate aceste luni ar fi rezultatul unei coliziuni din urmă cu miliarde de ani între Pluto și un mare asteroid din așa-numita Centură Kuiper.
   Charon, cea mai mare lună a Pluto, a fost descoperită în 1978. În 2006, observațiile telescopului Hubble au condus la descoperirea altor două luni, Nix și Hydra. În 2011, datele culese de Hubble au permis identificarea unei a patra luni, numită P4. Sonda spațială New Horizons a NASA este în prezent pe cale de a efectua un survol la mare viteză asupra Pluto în 2015. New Horizons ar urma de asemenea să transmită primele imagini detaliate ale celei mai mici planete și ale lunilor sale.
Specialiștii în astronomie mizează în anii următori pe sistemul de imagini infraroșu care va succeda telescopului Hubble, James Webb Space Telescope, pentru observații mai detaliate precum compoziția chimică a suprafeței planetei Pluto și a lunilor sale, precum și a numeroșilor asteroizi care evoluează în Centura Kuiper la o distanță mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?