Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Reportaj la Urgenţe: Prima linie de „luptă” pe frontul vieţii


   Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani este secția în care fiecare secundă contează. Miza medicilor și asistenților medicali este viața. Fiecare acțiune a celor care lucrează aici face parte dintr-un protocol bine știut, menit să aline suferința sutelor de pacienți care trec zi de zi pragul UPU. Fiecare minut care trece la Urgențe este tradus cu salvarea de vieți. UPU este secția în care cadrele medicale duc o luptă continuă cu timpul și cu moartea, deoarece deviza și misiunea lor este să salveze vieți. Am fost alături de personalul medico-sanitar de la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani timp de aproximativ 24 de ore. Zeci de cazuri și… doi covrigi mâncați. Statistica matematică a zilei: 131 de pacienți, 3 victime din accidente rutiere, cinci persoane agresate și o tentativă de suicid. În cuvinte, experiența a fost de-a dreptul impresionantă. O echipă bine pregătită și unită, formată din medici și asistenți, pentru care UPU înseamnă nu doar un simplu loc de muncă, ci oameni dragi, satisfacție profesională și sufletească… O FAMILIE. Echipa de profesioniști de la UPU formează un tot unitar, setat pe salvarea de vieți omenești. Medicii sunt cei care coordonează cu atenție fiecare gest al asistenților medicali și cei care iau deciziile.

   Duminică dimineață. Am venit la UPU pentru a face un reportaj pe care doream de mult timp să îl realizez. Cu mari emoții pășesc în recepția unității, care, deși era doar ora 9.00, era plină de pacienți. Mă prezint, primesc un scurt instructaj și un halat de un alb imaculat și apoi mă retrag într-un colț din care puteam să observ tot, fără să deranjez pe nimeni. Mi se explică rolul încăperilor din interiorul Unității de Primire Urgențe. Aflu că recepția este locul în care se face triajul pacienților „Triajul este esențial pentru că determină modul în care încadrezi un pacient ca urgență. În funcție de gravitatea și codul bolii, pacienții sunt preluați de către asistenți și medici. Triajul trebuie făcut responsabil, pentru că doar așa reușești să aloci resursele corespunzătoare celor care au nevoie de ele”, îmi spune un cadru medical.

   Pentru cei care nu știu, preluarea cazurilor la UPU se face după un protocol bine stabilit de către fostul ministru al Sănătății, Ion Bazac. Pe 25 ianuarie 2009, acesta a aprobat Protocolul Național de Triaj al Pacienților din Structurile pentru Primirea Urgențelor. Protocolul stabilește un model de triaj al cazurilor de urgență care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe, astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă. Astfel, cazurile care sosesc în UPU trebuie să fie preluate după cum urmează: Cod roșu – situație de gravitate maximă ce impune consultarea imediată a pacientului; Cod galben – prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 10 minute;  Cod verde – prevede ca pacientul sa fie consultat în maximum 30 de minute;  Cod albastru – prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 60 de minute; Cod alb – prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 120 de minute.

   În dreapta este camera de Urgențe Majore, unde sunt repartizați pacienții care au o stare mai gravă, iar după această cameră, este cea de Urgențe Minore, locul unde sunt aduși pacienții cu afecțiuni mai ușoare. Exact lângă recepție, este camera de Reanimare. Aceasta este camera în care viața și moartea se iau la trântă deseori, iar profesionalismul medicilor este decisiv. Aici ajung stopurile cardio-respiratorii, accidentele rutiere grave, accidentele vasculare cerebrale, comele etc.. În această cameră, mii de suflete au fost oprite din drumul spre locul fără întoarcere.
   Apoi, mi se prezintă camera de Spitalizare de Scurtă Durată, unde pacienții sunt transferați după ce sunt investigați pentru a fi monitorizați în timpul tratamentului administrat. Pe același hol este și camera de Consultații Specifice, unde sunt tratate și urgențele chirurgicale, o „mică sală de operații”, după cum mi-a explicat un asistent, care pansa mâna unui copilaș.

Zeci de cazuri în doar două ore

   Revin în recepția UPU. Pe băncuțe erau mai multe persoane care aveau nevoie de ajutor. Toate se plângeau de câte ceva. Dureri abdomninale, amețeli, stări de deshidratare, dureri de mâini sau picioare, erau câteva din datele pe care pacienții le ofereau asistentului care făcea triajul cazurilor. În scurt timp, și în funcție de gravitatea simptomelor, fiecare pacient este preluat de către un asistent medical, care începe să pună în aplicare un protocol bine stabilit. Pacienții sunt așezați pe paturile din camerele de Urgențe Majore sau Urgențe Minore. Asistenții medicali încep primele investigații, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, temperatură, măsurarea saturației oxigenului, după care medicii de gardă preiau fiecare pacient. Cu mult calm, medicii încep să consulte pacienții.
   Între timp, asistentul medical completează o fișă de spitalizare, în care notează diferite date despre pacient: simptome, antecendete medicale, medicația luată, alergii la medicamente, informații care sunt extrem de necesare. După ce fiecare pacient este consultat, medicii recomandă o serie de analize suplimentare și un tratament de stabilizare. În decurs de doar două ore, cei doi medici de gardă au consultat peste 20 de pacienți, care așteptau în recepția UPU. Între timp, sirenele ambulanțelor care se auzeau din depărtare anunțau alte urgențe.
   În jurul orei 11.00, o ambulanță aduce pe targă un bătrân de peste 80 de ani. Cu un corp scheletic, brăzdat de o piele adâncită de riduri, bătrânul are urgentă nevoie de ajutor medical. Echipa de medici și asistenți au preluat cazul și l-au pus pe patul din camera de urgențe majore. Pacientul este stabilizat, monitorizat și încep primele investigații. Se consideră ca diagnostic un accident vascular cerebral și se solicită consultul neurologic de urgență. Echipa de gardă din UPU împreună cu neurologul încearcă să obțină primele date despre bolnav. La patul bolnavului este chemat fratele acestuia cu care medicul începe să discute, pentru a afla mai multe detalii despre pacient. Împreună cu medicul neurolog, și studiind rezultatele analizelor prelevate, aceștia decid să îl transfere pe bărbat la Secția de Neurologie pentru ca acesta să primească tratament și să fie în permanență supravegheat.
 
Accident rutier cu două victime

   Copil cu entorsă la gambă, bărbat căzut în stradă, femeie cu dureri abdominale, bătrână cu afecțiuni cardiace, femeie mușcată de căpușă, bărbat cu eczemă purulentă, copil lovit la testicul, copil cu plagă tăiată la mâna dreaptă, femeie care acuza amețeli, femeie cu afecțiuni cardiace, sunt doar câteva dintre cazurile pe care medicii le-au avut de tratat până la ora 13.00. Pentru toate aceste cazuri, devotamentul și profesionalismul cadrelor de la UPU au învins. Toți pacienții au primit îngrijirile specifice, iar starea lor de sănătate s-a îmbunătățit, cu toții plecând acasă.
   Se face 13.20, sirenele unei ambulanțe anunță o nouă urgență. În sala de la intrarea în UPU este adus pe targă un bărbat, victima unui accident rutier. Lângă acesta, era și fiul victimei, care, din fericire, nu era rănit grav în urma accidentului. Copilul suferise doar un traumatism facial. În cel mai scurt timp, medicii îl preiau pe bărbat și încep să îl investigheze. Îi pansează rănile, îl duc la radiografii, și îi montează perfuzii. Copilul, care era în stare de șoc din cauza accidentului, este liniștit de o asistentă medicală. După mai multe investigații, bărbatul este transferat la Secția de Chirurgie, deoarece suferise mai multe traumatisme, printre care și unul cranian mai grav. După ce acest caz este declarat încheiat, echipa de la UPU continuă să preia multitudinea de pacienți care soseau, fără încetare.

Un om al străzii a încercat să-și taie venele

   La un moment dat, un bărbat de aproximativ 35 de ani este adus de un echipaj al ambulanței din zona Pieței Moldova. Cu tricoul plin de sânge, bărbatul, care era un om al străzii, încercarse să își taie venele. Mirosul puternic de alcool de la acesta îmi taie respirația. Bărbatul este preluat de doi asistenți medicali și pansat. Din cauza alcoolului în exces, era destul de agresiv. Cu mult calm, cadrele medicale l-au stabilizat. Din păcate, astfel de situații sunt destul de dese la UPU, cadrele medicale fiind agresate verbal sau chiar fizic de pacienți irasicibili. O asistentă îmi spune că, zilele trecute, un pacient și-a smuls electrozii de la EKG de pe piept și a aruncat cu ei în ea. Fără motiv. În schimb, aceasta și-a păstrat calmul, mai ales că s-a obișnuit cu agresivitatea greu de înțeles a unor pacienți. Adesea cadrele de la Urgențe sunt jignite, înjurate sau chiar lovite și, din păcate, de prea puține ori li se recunosc meritele.

O noapte plină la Urgențe

   Canicula de afară începuse să își facă simțită prezența, iar forfota din UPU, plusa cu mult mercurul din termometre. Cu toate astea, cadrele medicale își păstrau calmul, tratând fiecare pacient în parte. Cei doi medici de gardă, deși suprasolicitați de multitudinea de pacienți, revăd la 10-15 minute fiecare pacient pe care îl au. Fiecare primește o vorbă bună și un zâmbet. În schimb, de ei nu au timp deloc. Era aproape ora 18.00, urma schimbul de tură, iar medicii și asistenții de la UPU nu apucaseră să mănânce nici măcar un covrig. Eu încercam să câștig lupta cu oboseala, cu o cafea tare și neagră. În schimb, pe chipurile cadrelor medicale nu se zărea strop de oboseală.
   Tura de zi este schimbată cu cea de noapte, dar cei doi medici rămân în continuare. „Au venit forțe proaspete”, îmi spune o asistentă, care mă și prezintă. Echipa de asistenți medicali și infirmiere din tura de noapte mă primisesc cu zâmbetul pe buze. Urmează câteva momente de liniște, care mi s-a părut foarte ciudată în agitația de până atunci. Dar liniștea este spartă de sunetul unei ambulanțe.
   Pe targă este adus un bărbat, care avea pus guler cervical. Căzuse pe scări. Un medic de gardă vine în recepția UPU și începe să discute cu pacientul. După un scurt dialog, bărbatul este așezat pe o targă și dus la Urgențe Majore, unde medicul și asistentele medicale îi acordă îngrijirile specifice. Acest caz urma să fie startul unui haos controlat, care aveau să țină în priză, până pe la 5 dimineața, echipa de la Urgențe. Ambulanțele veneau și plecau.

Dureri groaznice de la o colică renală

   Femeie cu alergie, o altă femeie găsită de familie căzută în casă,  o alta cu febră, o alta cu dureri mari la o ureche, bărbat sechelar de TBC, agresat, bărbat lovit de cal, sunt doar câteva dintre cazurile care au ajuns la Urgențe. Pe la 11.00 noaptea, o femeie este adusă de o ambulanță. Femeia țipa de durere. „Au! Mor! Nu mai pot! Făceți-mi ceva că mă sting! Ce mă doare stomacul”. Pacienta este dusă direct pe un pat din camera de Urgențe Majore. În timp ce asistenta medicală îi montează o perfuzie și o conectează la oxigen, medicul începe să o consulte. Femeia avea o colică renală. Se zvârcolea în pat de durere, dar asistenta medicala încerca să o calmeze. „Liniștiți-vă, doamnă. V-am pus o perfuzie, iar durerea trebuie să vă lase. Haideți, vă rog, mai rezistați puțin. Durerea trebuie să treacă”, îi spunea asistenta pacientei. La scurt timp, femeia de pe pat se oprise din zvâcnirile durerii, iar medicul o întreabă „Acum e mai bine?”, „Da, m-a lăsat durerea. Vă mulțumesc din suflet!”, i-a răspuns femeia de aprope 30 de ani. Astfel, aceasta este transferată la camera de Spitalizare de Scurtă Durată. Cazul poate fi declarat încheiat. Fișa de prezentare a pacientei în UPU este completată și încheiată prin semnătura și parafa medicului.

Bărbat salvat din „ghearele” morții

   Deodată, telefonul medicului de gardă anunța o nouă urgență. Un medic de la Centrul de Permanență din Mărășești trimite spre UPU, cu o ambulanță, un bărbat de aproximativ 50 de ani, cu grave probleme cardiace. Până să ajungă ambulanța de la Mărășești, alte ambulanțe nu s-au lăsat prea mult așteptate și au adus diverse cazuri: un bărbat cu senzație de sufocare, copil mușcat de căpușă, două indigestii, un bărbat și o femeie cu dureri în piept. Toți acești pacienți au fost consultați de medicii de gardă și stabilizați.
   Între timp, ajunsese și ambulanța cu cazul de la Mărășești. Pacientul este adus pe targă și așezat pe patul de la Urgențe Majore. Inima îi bătea atât de rapid, încât pieptul său părea că tremură. Medicii îi pun repede diagnosticul: TPSV (n.r. – tahicardie paroxistică supraventriculară), o afecțiune foarte gravă. În timpul în care asistentele îl conectează la aparatul care monitorizează funcțiile vitale și îi pun masca de oxigen, medicul îl consultă cu atenție. Celălalt medic caută în registrul electronic al UPU, antecedentele medicale ale bărbatului. Acesta ajunsese cu aceeași afecțiune și în februarie. Åži atunci fusese stabilizat și i se administrase tratament. „De ce nu ți-ai mai luat tratamentul? Uite, d-asta ai ajuns iar la noi. Cu boala nu e de glumit”, îi spune medicul bărbatului. „Nu am avut bani…”, îi replicase, umil, pacientul. Medicul care îl consulta pe bărbat solicită și consultul de urgență al unui cardiolog. Deodată, monitorul începe să scoată tot felul de sunete ciudate. Pulsul bărbatului începuse să o ia razna, așa că medicii decid să îl ducă la Camera de Reanimare.Viața bărbatului atârna de un fir de ață. Totul depinde doar de medici. În acea cameră nu am intrat, pentru a nu încurca desfășurarea actului medical. La scurt timp, venise și medicul cardiolog. Cu toții au ieșit de acolo după mai bine de jumătate de oră, cu zâmbetul pe chipuri. Bărbatul fusese salvat, stabilizat și transferat la Secția de Cardiologie. O altă fișă parafată, un alt caz încheiat cu succes.
   Ambulanțele continuau să aducă diferiți pacienți. În jurul orei 3, afară începuse o ploaie puternică de vară, cu tunete și fulgere. O răcoare nespus de așteptată învăluise urgențele. În recepție nu mai era de preluat niciun pacient, dar, din când în când, ambulanțele mai aduceau câte un caz. La ivirea zorilor, aproape de ora 5 și până la ora 7, parcă și Urgența se „stabilizase „, prilej tocmai bun pentru câteva discuții. Eu pierdusem noțiunea timpului, pentru că oboseală m-a învins, dar echipa de la UPU, în frunte cu medicii nu păreau în niciun fel prinși de oboseală. Se făcuse ora 7 fix, și trebuia să plec. Nu am apucat să îmi iau la revedere de la minunata echipă de la UPU, deoarece un bărbat care făcuse accident vascular cerebral avea nevoie de ajutor lor.
   Aici se încheie aventura mea la UPU, o experiență inedită, care mi-a demonstrat cât de prețios e timpul, în viață și pentru viață, și cât de mult contează fiecare secundă și devotamentul personalului medical.

Profesioniștii de la Urgențe

   La UPU vezi de toate. Suferință, durere, frică, agitație, aglomerație, panică, lacrimi. Aici, ajung fără încetare oameni, cu probleme mai ușoare sau mai grave de sănătate. Alții, vin și din nevoia de atenție și, uneori, din cauza unor boli închipute, care, din păcate consumă mari resurse de timp și bani din bugetul UPU. De cele mai multe ori vezi zâmbete, încredere și speranță, și poate, uneori, resemnare. Urgențele pot fi considerate „inima” Spitalului Județean sau „cea mai frumoasă secție, secția în care ai satisfacție profesională și simți cu adevărat că ești medic sau asistent”, după cum mi-a șoptit o asistentă medicală.
   Toți cei care lucrează aici, medici și asistenți medicali, sunt dedicați profesiei, dovada fiind miile de persoane care au venit la Urgențe înconvoiați de durere și au plecat cu zâmbetul pe buze. Această echipă bine pregătită de la UPU oferă ce-i mai bun din ei și sunt oamenii potriviți la locul potrivit. Această potrivire reprezintă șansa la viață. Despre cei care lucrează aici nu se știu prea multe, fiind cu toții extrem de modești.
   Medicii de la Urgențe Monica Dragomir , Cecilia Manolea, Cornel Å¢iu, Alexandru Vrabie, Cristina Teodora Ciocan, Decebal Popescu, în frunte cu medicul șef Dana Mariana Dincă și cu personalul mediu-sanitar formează prima linie de „luptă” pe frontul vieții. De profesionalismul lor depinde zilnic viața a zeci de oameni.
   Acești oameni sunt eroi în fiecare zi, deoarece au ales să-și pună propria viață în slujba salvării celorlalți. Dar puțini sunt cei care le recunosc faptele. Mulțumirea lor este să îi privească în ochi pe cei care încă trăiesc datorită lor, pentru că știu că atunci când salvează o viață fac alte vieți fericite! „Am convingerea că UPU reprezintă primul gând al oricărei persoane atunci când are o problemă, când se teme pentru propria viață. Åži am convingerea că întreaga echipă pe care o coordonez reprezintă un standard de calitate în sistemul medical, care luptă permanent  pentru a da pacienților toate șansele posibile la viață”, a conchis medicul Dana Mariana Dincă, medicul șef al UPU Focșani.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?