Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

TVA de 9% pentru alimente!


   Premierul Victor Ponta a anunțat marți că în proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agroalimentare de bază.

Patronatul ROMPAN

   Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimentele de bază va duce la o scădere a prețurilor acestor produse cu 15% și la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale, potrivit reprezentanților patronatelor din domeniu. „Un prim efect ar fi creșterea încasărilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscală la pâine de la 60%, cât este în prezent, la 15-20%”, a declarat agenției MEDIAFAX, Aurel Popescu, președintele patronatului Rompan din industria panificației. El a adăugat că prețurile alimentelor de bază, printre care și pâinea, se vor micșora cu 15%. „Dacă la 1 ianuarie 2012 scade TVA cu 15%, vom cumpăra în acea zi pâine cu 15% mai ieftină față de cea cumpărată cu o zi înainte”, a spus președintele Rompan.

ROMALIMENTA
  
   Åži Sorin Minea, președintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, crede că prețurile la mâncare vor scădea. „La aplicarea TVA, prețurile alimentelor pentru care acesta se va diminua vor scădea cu 15%. Cu ceva vreme înainte de aplicare se va opri creșterea prețulurilor, după care acestea vor scădea”, a spus Minea. El crede, de asemenea, că reducerea TVA va determina scăderea evaziunii fiscale.

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România

   Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR ) salută decizia Guvernului de a include în proiectul de buget pentru anul viitor o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază, considerând că aceasta este o măsură viabilă ce asigură, pe lângă protecția socială, și o creștere a ratei colectării la bugetul de stat, se menționează într-un comunicat al asociației transmis, marți, AGERPRES.

   ‘Susținem introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicațiile bugetare, a unei cote a TVA diferențiată pentru produsele agricole. Este un program esențial pentru agricultură, iar efectele vor fi multiple: de la scăderea prețurilor pentru consumatori, până la sprijinirea producătorilor autohtoni și mai ales la combaterea evaziunii fiscale. Decizia ca TVA să fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agroalimentare de bază începând cu anul 2013 este o măsură viabilă, fiind deja aplicată și probată de alte state membre UE, precum Belgia și Germania. Măsură este menită să asigure pe lângă protecția socială necesară și o creștere a ratei colectării la bugetul de stat‘, se precizează în comunicat.
   Reprezentanții ACPCR își exprimă speranța ca și celelalte măsuri anunțate marți de premierul Victor Ponta și Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, să fie aplicate în termenele anunțate, astfel încât acest program să-și materializeze efectele pozitive chiar din 2013. ‘Aceste măsuri vizează consolidarea unui sector cheie pentru dezvoltarea economică a României – agricultura, care are un potențial uriaș pentru crearea de locuri de muncă și aducerea de fonduri la buget. Astfel, Guvernul a decis să ceară CE realocarea a 200 milioane euro către programe de infrastructură rurală și să anuleze proiecte nebancabile de sute de milioane euro din 2008-2010, pentru care beneficiarii nu au efectuat nicio plată în ultimii ani, fondurile urmând să fie alocate pentru noi proiecte agricole. Totodată, Guvernul a decis ca în perioada imediat următoare să fie înființat, în parteneriat cu băncile, un fond de creditare din alocațiile de dezvoltare rurală, astfel încât să fie posibilă accelerarea accesării fondurilor UE și evitarea dezangajării a peste un miliard de euro la sfârșitul programului de dezvoltare rurală finanțat de UE’, se mai spune în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?