Polițiștii vrânceni se pregătesc intens pentru alegerile din data de 29 iulie a.c., pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Oamenii legii vor ca în Vrancea alegerile să se desfășoare fără incidente. Astfel, în ziua alegerilor, pe principalele artere de circulație și in zonele de risc identificate, au fost constituite 10 microfiltre în care vor acționa politiști cu atribuții de poliție rutieră.
Conform Planului general de măsuri al MAI privind menținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul desfășurării Referendumului Național din data de 29 iulie a.c., la nivelul structurilor teritoriale ale MAI din județul Vrancea s-a constituit Comandamentul Operațional. Acesta asigură gestionarea misiunilor complexe de menținere sau asigurare a ordinii publice.
Polițiștii supraveghează 182 secții de votare
La nivelul județului Vrancea au fost înființate 355 de secții de votare, 182 dintre acestea fiind repartizate IPJ Vrancea. Cei 364 de polițiști planificați în dispozitivul de pază vor asigura paza secțiilor de votare, ordinea și siguranța publică în zona secțiilor de votare, supravegherea principalelor căi de acces către localurile secțiilor de votare și intrărilor în clădirile în care sunt amplasate acestea, dar și îndepărtatea persoanelor turbulente din zona secțiilor de votare. De asemenea, în ziua votării, polițiștii vor supraveghea secțiile de votare, în condițiile stabilite de președintele biroului electoral, astfel încât să poată interveni, la nevoie, pentru menținerea sau restabilirea ordinii publice. Aceiași polițiști vor trebui să transporte și documentele de la secțiile de votare la Biroul Electoral Județean și au obligația să semnaleze orice situație în care sunt suspiciuni privind turismul electoral, pentru prevenirea încălcării legislației electorale, premergător și în ziua desfășurării referendumului. „În județul Vrancea, în zilele de 27, 28 și 29 iulie vor fi angrenați alți 355 de polițiști/zi care vor desfășura activități specifice de menținere a ordinii și siguranței publice. La nivel județean, pe timpul campaniei electorale, precum și în ziua referendumului au fost constituite echipe operative și rezerve care se vor deplasa în zonele unde există riscul producerii unor acte de tulburare a ordinii publice, pentru soluționarea unor situații neprevăzute și în scopul lămuririi sau verificării unor sesizări, incidente sau evenimente în legătură cu procesul referendumului”, precizează inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al ISU Varncea.
Jandarmii au în responsabilitate 95 de secții de votare
Jandarmii vrânceni vor contribui și ei la buna desfășurare a referendumului național din data de 29 iulie 2012, având ca misiuni paza unor secții de votare și centrele de păstrare, asigurarea ordinii și siguranței publice în zona în care acestea sunt dispuse. Jandarmilor vrînceni le-au fost repartizate un număr de 95 de secții de votare și 19 centre de păstrare a buletinelor de vot. De asemenea, jandarmii vor asigura transportul documentelor de votare de la secțiile de votare avute în competență către Biroul Electoral Județean.
Aceștia au în responsabilitate 20 de secții de votare din Focșani, 10 din Mărășești, 6 Adjud, 4 Panciu, 6 Movilița, 5 Fitionești, 4 Corbița, 5 Jariștea, 2 Biliești, 2 Bordești, 2 Câmpineanca, 4 Cîrligele, 5 Cotești, 3 Dumbrăveni, 4 Garoafa, 4 Sihlea, 6 Slobozia Bradului și 3 Tâmboiești.
La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea dar și în diferite puncte din județ vor fi constituite echipaje de intervenție pentru a acționa în caz de nevoie. Numărul jandarmilor angrenați în această misiune este de 369. 190 sunt la secțiile de votare, 85 la centre de păstrare, 50 în echipajele de intervenție și 44 la BEJ, în perioada 10 -31 iulie 2012.
Pompierii răspund de 69 de secții de votare
Pompierilor vrânceni le-au fost repartizate 69 de secții de votare. Totodată, cadrele ISU Vrancea au verificat toate locațiile în care au fost amenajate secții de votare, iar acolo unde au fost găsite nereguli, acestea au fost remediate.
„Astăzi ( ieri – n. r) vom finaliza controalele la toate cele 355 de locații din județ unde sunt organizate secții de votare. Până acum nu au fost constatate probleme deosebite, iar micile neajunsuri au fost rezolvate pe perioada controlului. La solicitarea IPJ acordăm sprijin privind asigurarea protecției pentru 69 secții de votare cu personal propriu”, a precizat locotenent -colonel Flaviu Chiscop, inspectorul șef al ISU Vrancea.