Dintre cei 902 angajatori controlați de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), de la 1 ianuarie până pe 30 iunie 2012, în cadrul Campaniei Naționale pentru identificarea și combaterea muncii fără forme legale, 35 au fost prinși și sancționați pentru că foloseau muncitori la negru. „La 34 de angajatori s-a constatat primirea la muncă a unui număr de 50 de persoane, fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Aceștia au fost sancționați contravențional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 524.000 lei. Pentru celălalt angajator, la care au fost identificate lucrând fără forme legale 11 persoane, a fost formulată plângere penală”, se precizează în Raportul privind metodele și mijloacele întreprinse de ITM Vrancea pentru combaterea fenomenului muncii nedeclarate în scopul diminuării evaziunii fiscale, prezentat ieri, la ședința Colegiul Prefectural.
Cele mai importante cauze identificate ca fiind generatoare de situații de muncă fără forme legale sunt povara fiscală impusă de fostul guvern pedelist, nivelul ridicat al impozitelor, taxelor și contribuțiilor, dar și necunoașterea prevederilor legale care se asociază cu neconștientizarea deplină a consecințelor ce derivă din neîntocmirea contractului individual de muncă. O altă cauză menționată în raport este și complicitatea între angajați. Aceștia refuză să recunoască faptul că muncesc la negru din teama de a nu-și pierde sursa de venit.
Inspectorii de muncă ce au derulat controalele au întâmpinat o serie de dificultăți în acțiunile lor, printre cele mai frecvente fiind: lipsa de cooperare cu inspectorii de muncă a persoanelor care muncesc la respectivul angajator. Aceștia refuză să-și declare identitatea, prezintă date eronate, identitate falsă, nu vor să spună pentru cine lucrează ajungând chiar să fugă de la locul de muncă la vederea organelor de control; persoanele depistate nu au asupra lor actele de identitate; angajatorii sunt nemulțumiți că li se înrerupe activitatea pe durata acțiunii de identificare a personalului.
În raport se mai precizează că în cadrul verificărilor efectuate de inspectorii ITM, se încearcă și conștientizarea salariaților și a angajatorilor asupra beneficiilor generate de munca prestată în baza unui contract individual de muncă, precum și asupra riscurilor asumate prin împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să deruleze controalele.