În comunele din Vrancea, apa din sistemul centralizat se distribuie cu porția. Izvoarele de la care se alimentează acestea și-au diminuat debitul. SGA anunță că râul Putna, în zona Mircești, a secat.
În Urechești, Fitionești, Broșteni, Bordești, Å¢ifești oamenii primesc apă doar câteva ore pe zi sau mai rău, doar câteva ore pe săptămână. În momentele în care apa curge, cei mai mulți se străduiesc să își facă rezerve cât mai mari de apă, care să le asigure necesarul pentru următoarele zile. Înarmați cu bidoane puse în portbagajele mașinilor sau în căruțe, oamenii caută cu disperare fântânile cele mai adânci din comună, pentru a-și face provizii.
O situație foarte grea este la Broșteni, unde primarul spune că, dacă va mai continua seceta, va fi obligat că ceară ajutorul celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, să le aducă câteva cisterne cu apă. „Sursele de apă sunt sub jumătate față de debitul normal. Sistemul nostru centralizat este unul foarte vechi, din 1950 și pentru că este și secetă nu poate face față cererii de apă. Oamenii au nevoie de apă pentru gospodărie, pentru animale. Cea mai gravă situație este în satul Broșteni, unde trăiesc peste 100 de familii, care nu au apă potabilă”, ne-a declarat primarul comunei Broșteni, Ion Alanei. Edilul spune că oamenii au ajuns să își ducă animalele la adăpat în râul Milcov, pentru că apa potabilă este greu de găsit.
Nici la Fitionești situația nu este prea roz, pentru că oamenii nu se îndură de grădina din curte și își udă legumele suprasolicitând sistemul de alimentare cu apă. „Dăm apă doar cu program pentru că majoritatea își udă grădinile și atunci pompele de apă nu mai fac față. Dăm dimineața, de la ora 6.00 la ora 10.00 și seara, de ora 18.00 la 22.00. Ne-ar trebui o pompă mai mare ca să putem asigura apă în permanență”, ne-a declarat Iordache Cazacu, primarul comunei Fitionești.
La Bordești, populația primește apă raționalizat pe sectoare, iar singura soluție pentru oameni este rezerva de apă din bazine. „Am făcut o sectorizare a comunei și o parte din sectoare primesc apă lunea și joia și ceilalți, marți și vineri. Își fac rezerve când dăm drumul la apă, să le ajungă și pentru celelalte zile”, spune primarul comunei Gheorghe Tătaru.
Apă în bidoane și la Urechești
Oamenii de la Urechești se aprovizionează de la una din fântânile care are cea mai mare adâncime, aproximativ 60 de metri. Fântâna este căutată ca iarba de leac, pe timp de secetă. „Vin oameni și de la șosea să ia apă de aici. Este fântâna cu cea mai bună apă, mai ales pentru fiert fasolea. Lumea primește apă în comună doar câteva ore pe zi și când nu mai au, vin cu bidoanele și își pun apă din fântână”, ne-a spus Paula Bornaz, din Urechești.
Åi în satele din comuna Å¢ifești oamenii nu au apă, pentru că seceta a diminuat debitul izvoarelor.
„Dă drumul la apă pe porțiuni, pe unde apucă și acum cred că nu a mai dat drumul de o săptămână pe unde stau eu. Noi ne-am făcut bazin și mai facem câte o rezervă de apă, ca să avem”, ne-a spus Constantin Pâun, 62 de ani din satul Oleșești, comunaÅ¢ifești. Oamenii spun că sistemul centralizat nici nu ar avea cum să facă față, pentru că foarte mulți își udă grădinile. Fără ele, oamenii nu ar mai avea ce pune pe masă, așa că nu renunță la udatul grădinilor. „Avem probleme mari cu apa. Ne-a dat săptămâna trecută și de atunci nu am mai avut. Cred că de acum o să dea drumul la apă o dată la două săptămâni. Lumea udă în grădină și este secetă și nu avem apă”, ne-a spus Adriana Pricop, din Å¢ifești.
Râul Putna a secat în zona Mircești
După săptămâni întregi fără ploaie, specialiștii spun că toate râurile din Vrancea și-au diminuat foarte mult debitul. Cea mai gravă situație se află pe râul Putna, în zona localității Mircești, unde râul a secat. „Pe albia râului s-a făcut drum pe care poți circula. A secat!”, ne-a declarat Sergiu Mihăilă, purtător de cuvânt al Societății de Gospodărire a Apelor. Pe întregul râu Putna, apa a rămas doar la jumătate, iar în unele localități cum ar fi Tulnici și Colacu, debitul râului este sub 20 la sută, față de cel normal. Pe râul Zăbala, debitul a rămas la o capacitate de 20 la sută din cel normal, iar pe pârăul Năruja, în zona Ferăstrău, apa are un debit de 40 la sută. Pe râul Milcovul, la Reghiu, a rămas doar 5 la sută din debitul normal, iar la Golești doar 2 la sută. Situația este gravă și la Rîmna, la Groapa Tufei, unde pe albie mai curge doar 10 la sută din capacitate. Åi la Jiliște debitul a scăzut și a rămas doar 3 la sută din normal. Râul Râmnicu Sărat, la Chiojdeni, este sub 5 la sută, iar la Măicănești de doar 2 la sută. „Au mai fost temperaturi ridicate și în alți ani, poate chiar mai ridicate, dar nu perioade atât de lungi”, a adăugat Sergiu Mihăilă.