Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Mii de vrânceni sub lupa ANAF


   Casa Județeană de Pensii (CJP) a predat Direcției Generale a Finanțelor Publice datele și informațiile referitoare la declarațiile individuale de  asigurare existente în evidență la data de 30 iunie, sub forma unei baze de date județene care cuprinde toți asigurații care își au domiciliul în Vrancea. Este vorba de 2.659 declarații individuale de asigurare ale vrâncenilor, care se aflau în baza de date CJP. „Predarea-primirea documentelor și informațiilor privind creanțele, precum și actele de executare silită intreprinse până la data de 30 iunie 2012 se va efectua până la data de 30 septembrie 2012”, a declarat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP.
   Conform prevederilor OUG nr. 125/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, începând cu data de 1 iulie 2012, competența de administrare și încasare a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care au declarații individuale de asigurare revine Agenției Naționale de Administrare Fiscală. „Prin excepție, competența de administrare a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice prevăzute anterior, pentru veniturile aferente perioadelor fiscale anterioare datei de 1 ianuarie 2012, precum și perioadei 1 ianuarie-30 iunie 2012 cu titlu de contribuții sociale aferente anului 2012 și, totodată, pentru soluționarea contestațiilor împotriva actelor administrative prin care s-a făcut stabilirea revine Casei Județene de Pensii Vrancea, până la data de 1 ianuarie 2013. După această dată, și administrarea acestor contribuții sociale va reveni Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, a precizat Cornelia Cotea.
   Conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sunt obligate să se asigure pe bază de declarație de asigurare persoanele care au peste 18 ani și realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de patru ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aflându-se în una dintre situațiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice; persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora; alte persoane care realizează venituri din activități profesionale.

Cum te asiguri și cât plătești   

   Persoanele care vor să se asigure trebuie să completeze și să depună declarația privind venitul asigurat la organul fiscal în raza căruia se află adresa de domiciliu. Modelul, conținutul, modalitatea de depunere și de gestionare a declarației privind venitul asigurat la sistemul public de pensii pot fi descărcate de pe site-ul ANAF – www.anaf.ro.
   Cota de Contribuții de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) datorată de către persoanele care realizează venituri cu reținere la sursă este de 5,5%, iar cea de  Contribuții de Asigurări Sociale este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale nu poate fi mai mare decât echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (5×2.117 = 10.585 de lei). Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția (700 de lei).
   Reamintim că din septembrie 2010, cei care obțineau venituri, altele decât cele salariale, cum ar fi beneficiarii de drepturi de autor sau persoanele fizice autorizate trebuiau să stea la cozi interminabile, lună de lună, pentru a-și plăti asigurările sociale. Astfel, foarte mulți vrânceni își petreceau ore în șir la cozi, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casa Județeană de Pensii și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, până în luna octombrie a aceluiași an, când s-a schimbat procedura, angajatorii fiind obligați să facă aceste plăți în numele angajaților.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?