Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Înscrierile la „Școala Bonelor”, aproape de final!


   Vrâncencele cu vârsta între 18 și 64 de ani care iubesc copiii și doresc să se califice în mod absolut gratuit ca bone, mai au câteva zile să se înscrie la „Școala bonelor”! Dosarele de înscriere se pot depune zilnic, la sediul Centrului de recuperare și reabilitare a copiilor cu dizabilități, aflat în curtea Spitalului Județean. La finalizarea cursurilor, participantele vor primi diplome.

   Cu toate că oportunitatea de calificare gratuită în meseria de baby-sitter nu este deloc de neglijat, mai ales că diplomele obținute sunt recunoscute la nivelul UE, foarte puține vrâncence s-au decis să se înscrie la aceste cursuri. Mai exact, doar șapte femei și-au depus documentele necesare înscrierii la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), încă una fiind cu dosarul în curs de finalizare. Cum perioada de înscrieri va lua sfârșit în data de 10 august, organizatorii fac apel ca vrâncencele care doresc să obțină această calificare, să se grăbească. „Numărul minim de cursanți este de 30, pentru că se vor forma două grupe, fiecare din câte 15 persoane. După perioada de depunere a dosarelor urmează testarea psihologică, apoi cursurile propriu-zise, și anume 240 ore formare practică și 120 de ore formare teoretică”, a precizat Lavinia Budescu, psiholog în cadrul DGASPC.
   Dosarele pentru „Școala Bonelor” se pot depune zilnic, între orele 8.00 – 16.00, la sediul Centrului de recuperare și reabilitare a copiilor cu dizabilități Focșani, aflat în curtea Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon”. Persoana de contact este psiholog Lavinia Budescu, iar informații pot fi obținute și la numerele de telefon 0767.129.833 și 0237.626766. Detalii despre curs se mai pot obține și pe site-ul www.scoalabonelor.ro.
   Cursurile „Școlii bonelor”, absolut gratuite, sunt organizate în cadrul unui program implementat de Fundația Romanian Angel Appeal și derulat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția pentru Protecția Copilului. Este cel mai amplu proiect de calificare în ocupația de baby-sitter din România, care acum își deschide porțile și în județele Regiunii Sud-Est.
   Prin acest proiect, cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU 2007- 2013 – „Investește în oameni!”, Fundația Romanian Angel Appeal și partenerul său se ocupă de primii pași necesari pentru îmbunătățirea serviciilor de creștere și îngrijire a copiilor pe timpul zilei. „Astfel, și copiii din România vor putea beneficia de bone cu pregătire specială. În primul rând, mamele se vor putea întoarce liniștite la locul de muncă sau își vor putea continua studiile, știind că de copilul lor se ocupă, pe timpul zilei, o persoană calificată în acest sens. Proiectul «Femei pentru femei» urmărește standardizarea modelului de formare profesională în vederea constituirii rețelei publice de bone/baby-sitters acreditate și calificate să ofere servicii de îngrijire a copiilor pe timpul zilei, completată de o rețea de monitorizare, pentru asigurarea calității serviciilor. Un astfel de sistem are un impact major, pe termen lung, nu doar asupra dezvoltării copiilor, ci și asupra economiei, prin crearea unui număr mare de servicii și, implicit, locuri de muncă pentru femei”, se precizează într-un comunicat trimis redacției noastre. 

Criterii de selecție și documentele necesare

   La „Școala bonelor” se poate înscrie orice femeie care îndeplinește cumulativ, următoarele condiții: are vârsta cuprinsă între 18-64 ani; starea de sănătate fizică și psihică să o facă aptă pentru îngrijirea și supravegherea copiilor; să nu fi suferit vreo condamnare pentru care s-a pronunțat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă; să nu fi fost decăzută din drepturile părintești sau să nu-i fi fost interzise aceste drepturi; să fie absolventă a minim opt clase; să nu aibă loc de muncă și să nu realizeze venituri dintr-o activitate economică sau socială, în baza unui contract de muncă sau în mod independent.
   Documentele ce trebuie depuse la dosar sunt: formular de înscriere la curs (se poate descarca de pe www.scoalabonelor.ro sau va fi pus la dispoziție în locul de depunere a dosarului); originalul și copia de pe actul de identitate; certificat de căsătorie, după caz – original și copie; act de studii (pentru ultima formă de învățământ absolvită) – original și copie. După caz, mai sunt necesare copie de pe talonul de pensie, adeverință de șomer sau carnet de evidență a șomerului, adeverință de la primărie pentru persoanele care beneficiază de venitul minim garantat, adeverință de la administrația financiară că nu realizează venituri; adeverință de elev sau student.
   De asemenea, mai sunt necesare: adeverință medicală eliberată de medicul de familie, cu precizarea „clinic sănătos; nu se află în evidență cu boli psihice sau boli infecto-contagioase în evoluție”; aviz psihologic pentru participarea la cursul de calificare în ocupația de baby-sitter. Evaluarea psihologică se va realiza gratuit, după verificarea dosarului care, pentru a fi complet, trebuie să cuprindă documentele menționate.   
      

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?