Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Lucica Chiper, angajator „la negru“ la firma sa de rame


   Lucica Chiper, unsă de pedeliști șefă a Secției de Drumuri Naționale (SDN) Focșani, are și propria afacere cu rame pentru tablouri. Deși mai multe persoane muncesc la societatea sa, niciuna nu este angajată cu forme legale. În schimb, a avut grijă să-i facă contract de muncă surorii sale, Florina Grosu, pe care a angajat-o la SDN, la compartimentul contabilitate. Lucica Chiper a recunoscut că proprii copii și un pensionar muncesc în firma sa, fără a le fi întocmit contracte. Consideră că este un gest de „caritate” să-i lase să lucreze pentru ea. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă, firma Sanluc Serv și-a suspendat activitatea cu salariați din anul 2009.   

   Lucica Chiper este șefa Secției de Drumuri Naționale (SDN) Focșani din septembrie 2009, deși anterior nu a lucrat nici măcar o zi la drumuri, ci la înrămat tablouri și l-a vândut cosmetice. Ba chiar are și o firmă proprie de înrămat, Sanluc Serv, unde lucrează, printre alții, și proprii copii.   Fără forme legale desigur, căci firma și-a suspendat activitatea cu salariați încă din 2009. Adică chiar după ce a fost numită de pedeliști la șefia SDN. De atunci și până în prezent, cel puțin șase persoane au muncit „la negru” în firma Sanluc Serv a Lucicăi. A avut grijă însă ca pe sora sa, Florina Grosu, să o angajeze cu acte în regulă chiar la societatea de STAT a cărei șefă este, respectiv SDN, după ce a făcut un stagiul „la negru” la firma de rame. 
   Pe lista celor care au muncit la „la negru” la Sanluc Serv se află și Daniela Zahiu. Pe 30 mai, ea a fost primită la firma de rame să muncească fără contract de muncă. A lucrat până pe 24 iulie, când a plecat scârbită de tratamentul inuman care i-a fost aplicat, dar și fără bani. „Am lucrat la Sanluc până pe 24 iulie, când am plecat în prezența doamnei Chiper. Consider că m-a exploatat și umilit destul. În acest timp, doamna Chiper s-a purtat îngrozitor, mi-a vorbit urât și m-a tratat ca pe o sclavă. Am lucrat și 12 ore zilnic. Cam la fel s-a purtat și cu meșterul care îi asamblează ramele”, arată Daniela Zahiu.

     La ITM, activitatea cu salariați este suspendată din 2009

   În timpul în care femeia susține că muncea la ramele Lucicăi Chiper, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) era deja înregistrată o adresă, prin care Sanluc Serv comunica suspendarea activității cu salariați începând cu data de 7 septembrie 2009. Adică firma și-a încetat activitatea cu angajați imediat după ce pedeliștii au numit-o pe Lucica Chiper la conducerea SDN. „În urma comunicării de suspendare a activității cu salariați, conform procedurilor interne stabilite la nivelul ITM Vrancea, s-a efectuat un control în data de 16.11.2009, finalizat cu încheierea unui proces verbal de control, prin care nu au fost constatate neconformități cu privire la legislația muncii”, ne-a transmis Eliza Botezatu, inspectorul șef al ITM.  
   De asemenea, tot din informarea Inspectoratului aflăm că „Daniela Zahiu nu figurează ca având înregistrat și transmis contract individual de muncă”.

   Condiții inumane de muncă
 
  Al doilea pe lista celor care au muncit și mai muncesc încă fără forme legale la firma pedelistei Lucica Chiper este Costache Grigore. Este pensionat și „o mai ajută” la rame. „Nu am contract de muncă. O ajut pe doamna Chiper după-amiaza. Lucrez de un an de zile așa. Nu am discuta cu dânsa despre contract de muncă. M-a ajutat și ea, și o ajut și eu. Mă mai duce la București sau la Iași cu mașina ei și nu îmi ia bani”, ne-a declarat Costache Grigore.
Pe locurile trei și patru în lista muncitorilor „la negru” se clasează cei doi copii ai Lucicăi, Cosmin și Codrina. Ei trebăluiesc din greu în cei aproximativ 16 metri pătrați ai magazinului de rame, unde după-amiaza gradele din termometru cresc alarmant. Aer condiționat nu există și nici măcar apă sau toaletă. Conform afișajului din scara blocului unde firma își are sediul, Lucica Chiper este tăiată de la orice fel de utilități.

   Å¢eapă marca Lucica Chiper

  Lucica Chiper susține că este o activitate de familie. „La un moment dat am făcut când eu, când copiii, când soțul”, ne-a spus acesta. Despre Daniela Zahiu are numai cuvinte de ocară și susține că a vrut doar să o ajute pentru că nu avea loc de muncă. „Daniela m-a sunat și mi-a spus că nu are din ce să trăiască, să își cumpere o pâine. Eu o cunosc pe ea de mult timp. Mi-a cerut la un moment dat un avocat și de fiecare dată am ajutat-o. Mă tot suna și i-am spus că am afacerea asta cu rame și că dacă vine și face dovada că se descurcă o angajez. A venit. Eu știu că legile spun că a doua zi trebuie să faci angajarea, dar nu mi-a plăcut de ea cum lucra. Am îndurat reclamații de la clienți„, ne-a declarat Lucica Chiper.
Ea a recunoscut că o lună și 24 de zile a ținut-o pe Daniela Zahiu fără forme legale și nu i-a dat nici un ban. În apărarea sa, Lucica susține că de fapt angajata îi lua bani din încasări, prin urmare, nu i-a mai dat salariu. „A fost o chestie de a o salva. De a băga-o în firma mea, de a o păstra, dar ea făcea tot felul de tâmpenii. Eu am avut toată intenția să îi fac acte”, susține cu nonșalanță Lucica.
   Cât timp am stat de vorbă cu șefa de la SDN, la sediul Sanluc Serv, câteva persoane au venit pentru a-și recupera tablori sau goblenuri înrămate. Unul dintre clienți chiar era nemulțumit, iar la final a exclamat „Sunteți neserioși!”.

   Pensionar, ajutor la „bufuri”
 
  Mergând și mai departe cu tupeul, Lucica Chiper susține că își face singură  ramele și că ar putea să ne facă o demonstrație oricând. Acest lucru nu s-a întâmplat. Întrebată când are timp să fie și șefă la SDN Focșani și să monteze și rame la goblenuri, Lucica ne-a lămurit. „Îl fac și pe acela (n.r. locul de muncă de la SDN). Dacă vrei, poți să faci multe. Este drept că mă ajută și copiii”, spune ea, de parcă la SDN nu ar fi plătită din banii noștri ca să facă treabă. 
Cât despre pensionarul Costache, Lucica spune că este „un nene” care o mai ajută și care nu este angajat. „El este pensionar și mai vine când am eu bufuri mari. Åži aici este tot un gest de caritate”, a a dăugat ea. 
   Deși Lucica Chiper consideră legal ca membrii familiei să muncească fără contract de muncă în firma sa, ITM este de altă părere. „Într-o societate comercială, chiar și membrii familiei administratorului trebuie să aibă contract de muncă”, ne-a declarat Eliza Botezatu, șefa ITM. Potrivit legii, dacă numărul celor găsiți la lucru este mai mare de cinci, acest lucru reprezintă infracțiune și se soldează cu întocmirea unui dosar penal pe numele angajatorului.
 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?