Reprezentanții oamenilor de afaceri din România susțin măsura guvernului de a impozita profiturile excepționale obținute de companiile din sectorul energetic și propun ca banii încasați să intre într-un fond strategic de dezvoltare care să finanțeze proiecte de creștere a eficienței energetice. „Această propunere este una dintre măsurile propuse constant de AOAR în ultimii ani, când urmare a evidenței că prin transferarea unui monopol de stat către un monopol privat companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de creșteri de prețuri fără realizarea niciunei îmbunătățiri aduse furnizării în domeniul combustibililor sau al energiei. Măsura a fost aplicată și în alte țări membre ale UE cum sunt Ungaria sau Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Asociația propune ca veniturile rezultate din această taxare să constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care să fie stimulate proiectele de creștere a eficienței energetice. Oamenii de afaceri apreciază că instituțiile financiare internaționale ignoră faptul că România, care importă circa 30% din necesarul de gaze naturale din Rusia, plătește cel mai mare preț, de aproximativ 500 dolari/1000 mc față de un maxim de 400 dolari plătit de alte țări membre UE.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Liviu Voinea a declarat că producătorii de gaze naturale și cei de energie electrică vor fi taxați în plus, începând cu anul viitor, pe veniturile suplimentare obținute în urma liberalizării prețurilor, până la încheierea procesului de liberalizare.