Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea are unul dintre cele mai performante laboratoare de analize pentru produsele animale, cum ar fi laptele, brânza, carnea și preparatele din carne dar și non animale, cum ar fi pâinea sau făina, zahărul și toate conservele din fructe și legume. Este printre puținele laboratoare din țară care verifică și calitatea vinului și a apei. Laboratorul este acreditat RENAR, organism unic de acreditare din țară cu criterii foarte înalte, greu de obținut pentru cei care lucrează în breaslă.
În laboratorul de la DSVSA se verifică toate bolile de care ar fi putea suferi animalele: leucoza bovină, anemia infecțioasă la cal, bruceloza, pestă porcină, encefalopatiile și rabia. Tot aici, sub lupa microscoapelor se descoperă sallmoneloza, escherichia coli, numărul total de germeni, drojdiile și mucegaiurile din produsele non animale. „Este un laborator modern, printre cele mai bune din țară, performant, cu care ne mândrim. Sunt oameni bine pregătiți care muncesc în echipă și rezultatele lor se văd”, ne-a declarat medicul Doru Calistru, directorul adjunct al DSVSA Vrancea.
De curând, aici există și un compartiment foarte bine dotat pentru verificarea calității vinului, unde licoarea bahică din pahare se dezbracă de toate secretele. De la analizele standard privind aciditatea vinului, concentrația alcoolică, până la identificarea cantității de dioxid de sulf, toate acestea sunt analizate de biochimiștii din laborator. Tot aici, specialiștii descoperă dacă producătorii au folosit în realizarea unui produs substanțe interzise, cum ar fi aditivii alimentari și nu numai, care pun în pericol viața oamenilor. Preparatele din carne și carnea pot fi verificate în ceea ce privește compoziția, respectiv gradul de umiditate, cantitatea de proteină, de colagen, grăsimi, sare.
Fonduri PHARE și aparatură de milioane de lei
Performanța nu se poate obține fără investiții și foarte multă muncă. Laboratorul a fost dotat cu aparatură obținută prin fonduri Phare dar și din bugetul de stat. Un singur aparat folosit pentru depistarea gripei aviare și a pestei porcine costă câteva milioane de lei. La fel de scump este și cel pentru depistarea substanțelor interzise din furajele folosite la hrana animalelor.
Peste toate acestea, oamenii care lucrează aici nu se mulțumesc cu jumătăți de măsură și știu că în acest domeniu precizia este cea care face difierența. Mai ales că, rezultatele acestor analize pot influența deciziv sănătatea oamenilor și a animalelor. Fiecare metodă prin care se realizează aceste analize are nevoie de validare. Pentru a obține acest lucru, fiecare analiză se lucrează de cel puțin șase ori și de maxim 10 ori, astfel încât să se studieze incertitudinea rezultatului. Incertitudinea trebuie să fie foarte mică, pentru a se valida metoda prin care s-a realizat analiza.
Lift steril pentru probe
În laborator lucrează 30 de angajați, din care 7 medici, 4 chimiști, un biochimist și restul sunt asistenți medicali veterinari. Acreditarea RENAR îi obligă pe toți acești angajați să dea periodic teste de evaluare la institutele naționale de referință. În cazul în care aceștia nu trec examenul cu calificativul „foarte bine”, laboratorul nu poate obține acreditarea.
Mediul în care se lucrează proba trebuie să fie unul foarte steril. Fiecare probă ajunge în laborator cu ajutorul unui lift steril, în care nu se pune picior de om. Fără această strictețe deosebită rezultatele laboratorului ar fi compromise. „Trebuie să le explicăm celor care vin la noi și vor să facă analize că nu este un lucru tocmai simplu care se poate face la întâmplare. Le acordăm recipiente sterile, rugăm de multe ori să ia legătura cu medicul veterinar din localitate, care știe cum se recoltează o astfel de probă. Å¢inem foarte mult la certitudinea rezultatului pe care îl acordăm”, ne-a declarat șefa laboratorului DSVSA.
Circuitele prin care se manevrează probele, spațiul folosit, fluxul tehnologic, împreună cu reactivii care trebuie să fie de calitate, duc la obținerea unor performanțe deosebite. Cei care doresc să facă analize la diferite produse se pot adresa instituției, care le realizează contra cost, la prețuri mai mici decât cele practicate de laboratoarele private. De menționat că în cazul unităților de producție, chiar dacă acestea au laboratoare pentru a verifica calitatea produselor, în cazul în care apar neconformități producătorii trebuie să reia aceste analize la laboratoarele care aparțin DSVSA.