Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Alin Moldoveanu s-a întors în sala în care a descoperit tainele tirului


   Ieri a fost o zi specială pentru campionul olimpic la tir sportiv, focșăneanul Alin George Moldoveanu. După două luni de zile în care a fost plecat din țară și a adus României prima medalie de aur la Olimpiada de la Londra, Alin s-a întors în sala de tir în care a descoperit tainele acestui sport. Fix la ora 9.00, sportivul a deschis poarta Poligonului din Focșani, și-a schimbat costumația și a trecut la treabă. Era primul antrenament acasă. „Am emoții deoarece aici am început tirul, dar în același timp și sentimente de bucurie. Este un lucru deosebit să revăd sala unde m-am pregătit”, spune Alin Moldoveanu în timp ce îmbracă costumul care cântărește aproape 7 kilograme.
   Deși a trecut mai bine de două săptămâni de când a cucerit titlul olimpic la Londra, sportivul spune că încă nu realizează performanța obținută. Înainte de a efectua primul set de trageri, Alin se destănuie. „La Londra a fost cel mai frumos concurs la care am participat până acum. Nici acum nu-mi dau seama de performanța reușită. Am muncit 17 ani pentru această medalie și trebuie să treci peste multe impedimente pentru a ajunge aici deoarece trebuie să lupți încontinuu. Abia aștepam să mă întorc în poligon”. Aici s-a antrenat tot timpul și sala de tir o consideră ca și cum ar face parte din viața sa.
   Patru ore, atât cât a durat antrenamentul, Alin a fost concentrat. A ignorat apelurile de pe telefonul mobil și „s-a luptat” cu ținta electronică. Nu l-a uitat nici pe primul său antrenor, Adrian Alaci, cel care i-a pus arma în mână și l-a format ca om. „I-am mulțumit domnului Alaci pentru ceea ce a făcut pentru mine. Probabil va primi 20 la sută din valoarea premiilor pe care le-am obținut, ca o indemnizație de formare”, a spus focșăneanul. După patru ore de antrenament, în care a apărut și transpirația, Alin Moldoveanu și-a închis arma într-un seif special și s-a grăbit pentru a ajunge la sediul Primăriei din Focșani pentru a-și rezolva problema actelor pentru înmatricularea autotorismului pe care l-a primit cadou pentru medalia obținută la Olimpiadă.

                  A închis poligonul
    Alin Moldoveanu este singurul sportiv care calcă Poligonul din Focșani în această perioadă, ceilalți sportivi de la CS Unirea Focșani fiind plecați într-un stagiu de pregătire. „Eu deschid poligonul, eu îl închid. Å¢in la el și face parte din viața mea”, spune sportivul în timp ce pune lacătul pe poarta unității sportive. Spre deosebire de vremurile în care sala era încălzită cu o sobă antică, acum condițiile sunt cu totul altfel. „Bine că am scăpat de godin. Afară era viscol și noi, trăgătorii, ne încălzeam la o sobă cu lemne. Acum, clubul Unirea Focșani a modernizat poligonul și putem face antrenamente omenești”, a spus Alin.

            Petrecere-surpriză în familie și cadou de la Marcel Popa
    Așteptat de membrii familiei la întoarcerea de la Londra, sportivul a avut parte de o petrecere supriză. Cei apropiați l-au așteptat la vila sa cu luminile stinse și abia când a ajuns în casă, Alin a aflat de supriza care i se pregătise. „Nu am primit cadouri speciale. A fost o primire deosebită la care nu mă așteptam”, a recunoscut trăgătorul. El evită să vorbească prea mult de vila pe care și-a construit-o la 12 kilometri de Focșani, în comuna Cotești. „Este unul din lucrurile de care nu vreau să discut prea mult deoarece aș fi prea mult în centrul atenției și i-aș atrage și pe alții. Este o locuință obișnuită”, a declarat Alin.
   Puțini știu însă că, după ce a obținut titlul olimpic la Londra, finanțatorul clubului Omega Tehnoton Iași, Maricel Popa a vrut să-l premieze pe Alin într-un mod inedit. A trimis la Cotești o echipă de muncitori, care într-un interval record, i-au finisat vila pe exterior.
 
                Tatăl său, subiect tabu
    Tatăl său l-a părăsit în urmă cu șase ani, pe 3 mai 2006, exact când campionul olimpic împlinea 23 de ani. „Eram la o Cupă Mondială în Brazilia și abia când am ajuns acasă am aflat că tatăl meu nu mai este printre cei vii. A fost un moment dureros și, cine mă înțelege, își poate da seama că nu este un subiect prea plăcut pentru presă și pentru a-l detalia”, a spus Alin.   Locuiește în Focșani și nu vrea să plece din acest oraș. „Sunt mândru că sunt focșănean și aici voi rămâne mereu. Mai am de oferit și alte performanțe pe viitor județului Vrancea”.

               Fără bani până în prezent
    Chiar dacă a câștigat bani mulți din performanța de la Londra, până în acest moment în contul său nu a intrat niciun leu. „Nici Dinamo București și nici Omega Tehnoton Iași nu m-au premiat. Probabil o vor face în periopada următoare. Eu aștept”, a precizat Alin Moldoveanu. După ce a ratat podiumul la Beijing, Alin ar fi trebuit să primească 40.000 de lei vechi de la clubul pe care îl reprezenta, Dinamo București, dar suma nu a ajuns nici în ziua de astăzi în posesia sa.

               Nu și-a cumpărat nimic de la Londra
    Pe durata șederii în Anglia, sportivul focșănean și-a împărțit timpul între interviuri, discuții pe diferite rețele de socializare cu prietenii și vizite. Din păcate pentru el, Alin nu a putut să-și cumpere ceea ce a vrut din Albion din cauza prețurilor exagerate. „Aș fi vrut să-mi cumpăr câteva suveniruri, dar prețurile erau exorbitante și am renunțat”, a spus campionul olimpic.

             Propus să poarte drapelul la Rio
    Alin Moldoveanu a fost propus de managerul clubului ieșean, Maricel Popa, să poarte drapelul delegației României la viitoarea Olimpiadă, cea de la Rio. „Am trăit niște momente fantastice la Londra. Adrenalina a atins cote maxime. M-am bucurat de această medalie de parcă luasem la facultate sau mi se născuse un copil! Nu stiu dacă vreun sportiv legitimat la un club ieșean va mai reuși așa ceva de-acum încolo. Îmi doresc foarte mult ca, la următoarele Jocuri Olimpice, drapelul României să fie purtat de un sportiv care să reprezinte Iașul. Åži, de ce nu, acesta sa fie chiar Alin Moldoveanu”, a spus Maricel Popa.

              A luat aurul la ultimul foc
   Alin Moldoveanu a câștigat prima medalie de aur  pentru România la Jocurile Olimpice, după ce s-a impus în proba de pușcă aer comprimat 10 m, din cadrul competiției de tir. Bătălia pentru medalii a fost una extremă, la intrarea în finală primii patru concurenți fiind despărțiți de un singur punct (Niccolo Campriani a reușit și el să egaleze recordul olimpic deținut de chinezul Zhu Qinan de la JO de la Atena, din 2004).
După locul 4 obținut la Beijing, când a ratat la un milimetru bronzul olimpic, Moldoveanu și-a luat revanșa. Românul a terminat finala cu 702,1 puncte, pe locurile următoare clasându-se italianul Niccolo Campriani, cu 701,5 puncte și indianul Narang Gagan, cu 701,1 puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?