Asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav din comunitățile județului nostru nu și-au mai primit salariile, în majoritate, încă de la începutul acestui an. Nici banii de însoțitor cuveniți oamenilor cu dizabilități grave nu au mai putut fi plătiți de către multe din primăriile Vrancei, fostul guvern pedelist preferând să aloce bani pe piscine în mijlocul cătunelor și pe stadioane pe care să pască vacile, decât să asigure minimul de subzistență acestor nefericiți ai sorții. Drept urmare, cei care nu au avut norocul să aibă membrii familiei lângă ei, s-au trezit în situația disperată de a nu mai putea plăti pe cineva care să-i îngrijească. Toate speranțele acestor oameni condamnați efectiv la foame și neputință se îndreaptă acum spre rectificarea bugetară, prioritatea Guvernului Ponta fiind tocmai asigurarea banilor pentru asistenții personali. Solidar cu suferința acestei categorii a societății noastre, în cadrul ședinței de Guvern de ieri, Guvernul Ponta a alocat, de altfel, suma necesară în acest sens.
Situația persoanelor cu handicap grav din județul nostru a ajuns, se poate spune, pe muchie de cuțit. Dacă unii dintre ei trăiesc în propriile familii, având norocul să aibă alături rude care îi îngrijesc chiar dacă nu sunt plătite, alții nu au avut bafta asta și, de când nu au mai achitat contravaloarea muncii prestate de îngrijitori pentru că primăriile nu au mai avut de unde le da banii cuveniți, au rămas pur și simplu să se descurce cum pot. Deși au toată înțelegerea și compasiunea pentru oamenii cu handicap din comunitățile lor, primarii din multe localități ale Vrancei pur și simplu nu au cum să îi ajute. „La noi, s-a făcut plata pe luna martie și parțial, pe aprilie. Oamenii mă bombardează pur și simplu venind aici, dându-mi telefoane, spunându-mi tot felul de lucruri și îi înțeleg. Pur și simplu sunt aici în comună cazuri dramatice, persoane cu handicap care nu depind de rude ci de persoane străine pe care trebuie să le plătească și nu au cu ce. Și din această cauză îngrijitorii respectivi nu mai vor să vină să îi ajute. Așteptăm cu nerăbdare rectificarea bugetară pentru că nu se mai poate”, a declarat Vladimir Păun, primarul comunei Răcoasa, restanțele la plată fiind aici de 100.181 lei. În această comună, 49 de persoane cu handicap grav au optat pentru a primi indemnizație de însoțitor încercând să se descurce cum pot, și doar un asistent persoanel este angajat de primărie. Toți aceștia rabdă de luni bune de foame și lipsuri, numai pentru că fostul Guvern pedelist nu a avut omenia să le acorde drepturile prevăzute, de altfel, de lege.
Potrivit statisticii întocmite pe primele șase luni ale acestui an, de către Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) Vrancea, suma totală restantă la plata salariilor asistenților personali și a indemnizațiilor pentru îngrijitori acordate persoanelor cu handicap grav este de 1.180.917 lei. Din mediul urban, Adjudul se confruntă cu această problemă, restanța fiind aici, pentru cei 46 de asistenți persoanli și 75 de indemnizații, de peste 194 mii lei. De asemenea, la Panciu restanța este de 15.985 lei, bani cuveniți salariilor celor 44 de asistenți personali și indemnizațiilor pentru îngrijitorii a 18 oameni cu dizabilități grave.
La nivel de comune, își așteaptă drepturile bănești persoanele cu handicap gradul I și îngrijitorii lor din: Bălești (54.590 lei), Câmpuri (58.000 lei), Cotești (54.090 lei), Străoane (80.000 lei), Slobozia Bradului (57.770 lei), Bârsești (57.350 lei), Ploscuțeni (59.000 lei), Vânători (59.000 lei), Èifești (46.904 lei), Jariștea (47.000 lei), Vizantea (45.000 lei), Reghiu (34.000 lei), Nereju (34.199 lei), Gura Caliței (34.075 lei), Corbița (33.500 lei), Broșteni (27.186 lei), Suraia (22.260 lei), Măicănești (20.140 lei), Paltin (16.065 lei), Obrejița (11.120 lei), Urechești (10.600 lei), Boghești (5.250 lei) și Spulber (2.656 lei).
Peste 1000 de oameni condamnați la suferință
Potrivit statisticii pe primele șase luni ale acestui an, întocmită la nivelul DPPAH din cadrul DGASPC Vrancea, în județul nostru figurează, în total, 1523 de asistenți personali angajați de primării, și 1841 de persoane cu handicap care au optat pentru încasarea indemnizației de însoțitor acordată tot prin primării, bani din care își plătesc ei singuri oamenii care îi ajută. Dintre aceștia, 1071 de oameni nu au mai primit banii cuveniți ca leafă sau indemnizație, încă de la începutul lui 2012: 514 au calitatea de asistenți personali și sunt încadrați cu carte de muncă de primăriile de domiciliu; 557 reprezintă persoane cu handicap grav care nu și-au găsit asistent personal și au optat pentru încasarea indemnizației, din care achită contravaloarea serviciilor pe care le prestează în folosul lor, unii sau alții. „Pentru că primăriile nu mai au fonduri pentru plata și angajarea asistenților personali, foarte multe persoane cu handicap au făcut cerere prin care optează pentru indemnizație. Aceasta este în cuantum de 570 de lei, la fel ca și salariul asistentului personal. În felul acesta, angajatorii asistenților personali, adică primăriile, nu mai sunt nevoite să suporte și plata contribuțiilor către stat datorate pentru fiecare salariat. În ce privește indemnizația persoanelor cu handicap acordată de noi, în cuantum diferit în funcție de gradul de handicap, nu avem nicio restanță”, a declarat Vali Bojoaică, șef serviciu în cadrul DPPAH Vrancea.
Totuși, chiar dacă oamenii cu dizabilități grave primesc lunar indemnizațiile de 290 de lei, este practic imposibil de imaginat că din acești bani reușesc să-și asigure și nevoile și să-și și cumpere grija și atenția, chiar și pasagere, ale vreunui consătean cu suflet mare… „Acești oameni nu au nicio variantă! Nu știu cum să mă mai descurc. Dacă aș avea de unde le-aș da banii dar până la rectificare pur și simplu nu am de unde. Au mai fost situații de acest gen și știu că până la urmă trebuie să se rezolve dar situația lor este, într-adevăr, foarte gravă”, a declarat Costică Hîrșu, primarul comunei Bârsești. „Le-am explicat oamenilor ce se întâmplă și au înțeles situația. Se descurcă, însă, foarte greu pentru că, vedeți, nu putem mânca pentru banii pe care i-am putea lua peste cinci ani, de exemplu”, a spus și Stancu Bălescu, primarul comunei Bălești.
Nedreptate îndreptată de Guvernul Ponta
Rectificarea făcută în cadrul ședinței de ieri a Guvernului a îndreptat însă, aceste nedreptăți, foarte curând urmând ca asistenții personali și persoanele cu handicap grav să-și primească banii restanți de atâtea luni. „Să înțelegem că la rectificarea bugetară noi am lucrat cu un buget conceput greșit și nedrept anul trecut, de către fosta guvernare. Noi am preluat ceva din mers și așa trebuie să-l ducem până la sfârșitul anului, aplicând doar acele corecturi absolut necesare, fie că este vorba despre banii pe care îi returnăm bugetarilor, fie că este vorba despre îndreptarea acelei cumplite nedreptăți referitoare la pensii, fie că este vorba de faptul că astăzi asigurăm finanțarea pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități. Mi s-a părut criminal să faci un buget în care să nu prevezi bani pentru așa ceva și practic, persoanele cu dizabilități ar fi fost condamnate să nu mai aibă însoțitori plătiți în această perioadă. Trebuie să încercăm să vedem ce facem cu autoritățile locale care au fost în mod intenționat aduse în stare de faliment pentru că nu răspundeau din punct de vedere politic unor așteptări”, a declarat premierul României, Victor Ponta.