Fostul magistrat Mona Pivniceru a depus, joi, jurământul de învestitură în funcția de ministru al Justiției, în fața președintelui interimar Crin Antonescu. La ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni au participat președintele interimar al Senatului, Petru Filip, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și premierul Victor Ponta.
Președintele interimar, Crin Antonescu, a semnat, joi, decretele privind eliberarea din funcția de judecător prin demisie a Monei Pivniceru și numirea acesteia în funcția de ministru al Justiției, informează Președinția.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, joi, de cererile Monei Pivniceru de demisie din funcțiile de membru ales al CSM și de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat joi, cu ocazia învestirii Monei Pivniceru ca ministru al Justiției, că depolitizarea justiției, deși clamată ca o realizare de multă vreme, rămâne a fi făcută până la capăt, iar credibilizarea justiției nu e marfă de export, ci o necesitate.
El i-a mulțumit premierului Victor Ponta pentru că a propus-o pe Mona Pivniceru la Ministerul Justiției și i-a mulțumit totodată acesteia pentru „curajul de a-și asuma, într-un asemenea moment, o asemenea responsabilitate”.
Ponta: Mona Pivniceru va trebui să reformeze Justiția, dar, sigur, nu în trei luni
Premierul Victor Ponta a susținut joi, într-o intervenție telefonică la RTV, că Mona Pivniceru, noul ministru al Justiției, va trebui să reformeze Justiția, prin rezolvarea principalelor probleme ale acestui domeniu. Ponta a spus că întotdeauna și-a dorit ca ministrul Justiției să fie un procuror sau un judecător. âE o zi importantă. (…) Ca om care am crescut în Justiție, am fost și eu procuror, întotdeauna mi-am dorit ca ministrul Justiției să fie cineva dintre noi, dacă pot să spun așa. Adică să fie un judecător sau un procuror. Este prima dată când ministrul Justiției este un judecător, doamna Pivniceru, ceea ce cred și sper să fi fost o alegere foarte bună. Doamna Pivniceru trebuie să rezolve, sigur, nu în trei luni, câteva dintre problemele Justiției și să înceapă o reformă reală în Justiție, în care să atingem ceea ce nu s-a rezolvat până acumâ, a afirmat premierul.
Victor Ponta a susținut că una dintre principalele probleme ale Justiției din România este faptul că aceasta este accesibilă, în general, oamenilor înstăriți. âE în regulă ca Justiția să fie independentă, e bine ca cei de la Bruxelles să laude dacă sunt succese, dar de fapt, problema principală a Justiției este că oamenii nu au încredere în Justiție și că procesele durează mult prea mult, iar procurorii au zeci de dosare și le amână de fiecare dată, că nu le pot judeca, este foarte scump să te poți judeca. E o Justiție scumpă, la care au acces, în general, cei care au bani de avocați, și nu oamenii simpliâ, a mai spus primul-ministru.
În opinia sa, magistrații vor trebui să răspundă atunci când greșesc. âTrebuie să existe o răspundere a magistratului care greșește. Eu cred că e bine ca judecătorii să fie independenți, dar atunci când greșesc trebuie să plătească și ei, or, lucrul ăsta nu s-a prea întâmplat în ultimii ani în România. Sunt foarte multe de făcut în Justițieâ, a subliniat Ponta.