Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Posturi cu şapte poliţişti, în localităţile cu probleme


   Experimentul pedelist pe spatele românilor din mediul rural a eșuat, iar numărul infracțiunilor a fost în creștere după desființarea posturilor de poliție din comune. Reorganizare a însemnat și o majorare a costurilor, nu o diminuare a lor. Posturile de poliție din mediul rural vor fi reînființate de la 1 septembrie, a anunțat, ieri, inspectorul șef al Poliției Vrâncene, comisarul șef Ionel Popescu. În cadrul ședinței Colegiului Prefectural, șeful polițiștilor vrânceni a explicat criteriile în baza cărora au fost repartizați polițiștii care vor lucra în posturile reînființate. Localitățile mai dificile, cu potențial infracțional ridicat, vor avea posturi de poliție cu numărul maxim de șapte polițiști, iar în comunele fără mari probleme vor funcționa posturi cu maxim trei polițiști.

   Desființarea posturilor de poliție de către fostul guvern pedelist a dus la creșterea infracțiunilor în mediul rural. Situația a fost confirmată, ieri, la ședința Colegiului Prefectural, unde inspectorul șef al Poliției Vrâncene, comisarul șef Ionel Popescu a făcut bilanțul primelor șapte luni din acest an.
„Din analiza situației operative efectuată la nivelul Inspectoratului nostru s-a constatat la nivelul județului Vrancea o recrudescență a fenomenului infracțional în mediul rural, în special prin furturile înregistrate în gospodăriile cetățenești”, se arată în analiza întocmită de polițiștii vrânceni.
   Inspectorul șef al Poliției Vrâncene, comisarul șef Ionel Popescu a afirmat că, de la 1 septembrie, în județ vor funcționa 68 posturi de poliție, față de cinci în prezent, la care se adaugă cele 10 secții. Efectivul existent de polițiști va fi redistribuit către posturile de poliție reînființate cu respectarea a două criterii, al teritoriului și al problemelor operative care au fost cunoscute la nivelul localităților. „În repartizarea polițiștilor la posturi s-a ținut cont în special de aceste criterii astfel încât dimensionarea efectivelor să fie în concordanță cu ele”, a afirmat inspectorul șef al Poliției Vrâncene, comisarul șef Ionel Popescu.
   În localitățile cu probleme, posturile de poliție vor avea 7 polițiști, adică șase funcții de execuție plus șeful de post. „Posturile unde vom funcționa cu un efectiv mai mare sunt cele unde situația operativă în decursul timpului a înregistrat evoluții net diferite față de acelea unde situația a fost în general calmă. Vorbim de localități precum Vidra, Nereju, Bolotești, Cîmpuri, Păunești, Homocea, Slobozia Bradului, Sihlea. Sunt posturi unde vom repartiza un număr de posturi mai mare decât în celelalte localități”, a afirmat inspectorul șef al Poliției Vrâncene.

Posturi de poliție fără autoturisme

   Comisarul șef Ionel Popescu a declarat că se va reveni la dotarea anterioară a posturilor de poliție și vor fi comune unde polițiștii nu vor avea autoturism în dotare. „Vor rămâne posturi unde nu vom avea minim un autoturism”, a spus acesta, precizând că la nivelul Ministerului Administrației și Internelor există intenția achiziționării de autovehicule destinate secțiilor de poliție din mediul rural.
   Referitor la secțiile de poliție existente în prezent, șeful Poliției vrâncene a arătat că efectivul acestora va fi diminuat. „Vor rămâne maxim șase oameni, respectiv șeful de secție, 1-2 ofițeri, 1-2 agenți și un secretar. Vom realiza doar patrulări intercomunale și doar dacă situația o impune, să nu irosim resursele inutil”, a afirmat inspectorul șef al Poliției Vrâncene.
   Comisarul șef Ionel Popescu a precizat că sunt probleme în ceea ce privește integritatea secțiilor de poliție reînființate și care nu au fost folosite în ultimele luni. Deși nu sunt improprii desfășurării activității, șeful Poliției vrâncene spune că este nevoie de „anumite fonduri care ar putea să contribuie la o mai bună imagine a instituției poliției astfel încât cetățeanul să apeleze cu încredere la instituția noastră”.

Infracțiunile stradale au crescut cu 55% în mediul rural

   Bilanțul pentru șapte luni realizat la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean arată o creștere a infracțiunilor de omor. Față de patru infracțiuni înregistrate anul trecut, în acest an au fost înregistrate șapte cazuri. Referitor la infracțiunile stradale, bilanțul IPJ arată o scădere în mediul urban și o creștere în mediul rural. „În mediul urban se observă o ușoară scădere, de la 193 la 182 fapte, procentual scăderea fiind de 5,7%, iar în mediul rural se constată o creștere substanțială de la 20 la 31 fapte, procentul acesta fiind de 55%”, se arată în document.
   Referitor la infracțiunile de mare violență comise în primele șapte luni, polițiștii arată că acestea au avut drept cauze, în proporție de peste 60%, consumul de băuturi alcoolice și conflictele spontane. Polițiștii au mai constatat o creștere la furturile din societățile comerciale, de la 9 în semestrul I din 2011 la 17 în perioada similară din acest an, din care 16 fapte în orașe și una în mediul rural. „Au fost realizate 5 prinderi în flagrant, constatându-se totodată că 13 au fost înregistrate în timpul nopții și 4 în timpul zilei”, potrivit bilanțului.
   Principalele localități cu probleme, în funcție de numărul dosarelor penale întocmite, sunt comunele mari, respectiv Vidra, Nereju, Homocea, Păunești, Pufești, Dumitrești, Vulturu.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?