Mai multe persoane din Păunești au ajuns, în ultima perioadă, la medicul de familie din comună cu stări general proaste, vomă și scaune diareice. Acest lucru a fost semnalat de un cititor al „Monitorul de Vrancea”, care susține că apa din comună ar fi infestată. „În Păunești, există o epidemie de un anumit microb transmis prin apa de băut din comună. Pentru că mai mulți copii și chiar adulți vomită și au scaune diareice. Am ajuns la această concluzie întrucât și copiii mei și ai vecinilor au pățit același lucru”, ne-a transmis Ion din Păunești.
Medicul de familie din comună, Cecilia Milea, ne-a spus că în ultimele zile s-au prezentat la cabinet cinci persoane cu simptomatologie asemănătoare, stări de vomă, scaune diareice, stare general proastă, dar nicio persoană nu a avut nevoie de spitalizare. Medicul spune că, cel mai probabil, persoanele au mâncat fructe nespălate, dar și apa pe care au băut-o ar putea fi de vină. „În 5 zile au ajuns vreo 5 persoane, unele m-au sunat, altele s-au prezentat la cabinet. Aveau stări de greață, stări generale proaste, stări de vomă. Nu au fost cazuri grave, nu au avut nevoie de spitalizare. Le-am dat tratament acasă. Eu am presupus că poate fi din cauza apei pe care au băut-o, dar și igiena precară și fructele nespălate pe care le-au mâncat pot fi de vină. E greu de spus că apa e de vină”, spune medicul Cecilia Milea.
Primarul comunei, Gheorghe Popa, susține că Păuneștiul este racordat la apă curentă, care este potabilă, ea find atent supravegheată de inspectorii sanitari de la Direcția de Sănătate Publică. „Nu avem nicio problemă cu apa din comună. Comuna Păunești este racordată la rețea de apă, apa este clorinată cu două stații de clorinare, una la Åoimul, una la Bodea. Clorinarea se face cu clor gazos. În fiecare lună duc probe la DSP, la doamna doctor Drăgună, iar probele ies de fiecare dată bine. Am avut probleme cu două fântâni, unde s-a stabilit că au nitriți, dar au fost golite, acoperite și semnalate că apa nu e potabilă. Vă spun sigur că nu avem probleme cu apa din comună”, susține primarul Gheorghe Popa.
Reprezentații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea ne-au spus că apa din comuna Păunești a fost verificată de inspectorii sanitari, dar, în urma sesizării ziarului nostru, va fi trimisă o echipă de control în comună, care va preleva din nou probe. „Stația de apă din Păunești este tratată cu clor gazos. A fost verificată recent cu analize microbiologice și fizico-chimice în cadrul progamului de monitorizare a calității apei, iar analizele au ieșit bine. În urma sesizării depuse la ziarul dumneavoastră, o echipă de control se va duce la fața locului și va verifica stația”, a declarat medicul Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.