Principalele cauze care stau la baza producerii accidentelor rutiere grave, înregistrate pe drumurile publice din Vrancea în ultimele săptămâni, le constituie traversarea neregulamentară și neatenția carutașilor.
Pe 4 septembrie, orele 20.11, pe DN 2 E 85, în afara localității Domnești, Victor C., de 56 ani, din comuna Garoafa, în timp ce conducea un autoturism, a surprins și accidentat mortal un bărbat din comuna Ruginești, care a încercat să traverseze drumul prin loc nepermis și fără să se asigure. Conducătorul auto nu se afla sub influența băuturilor alcoolice. „De la începutul anului, pe raza județului Vrancea, din cauza imprudenței pietonilor s-au produs 19 accidente grave, în care 9 persoane au decedat și 10 persoane au fost rănite grav, aceasta reprezentând principala cauză de producere a accidentelor grave de circulație. Tot mai mulți pietoni traversează drumurile naționale prin alte locuri decât cele permise, la lăsatul serii sau chiar pe timp de noapte, nu au îmbrăcăminte în culori deschise ori reflectorizante și nu sunt astfel vizibili pentru conducătorii auto. De la începutul anului și până în prezent, în urma acțiunilor organizate, 2.469 de pietoni au fost sancționați pentru traversarea neregulamentară a drumurilor publice, atât pe străzile și bulevardele din municipii și orașe cât și pe drumurile naționale sau județene pe care au fost identificați. Amenda pentru încălcarea dispozițiilor privind deplasarea pietonilor pe drumurile publice este de la 140 la 210 lei”, se arată într-un comunicat al IPJ.
O altă cauză de producere a accidentelor rutiere o reprezintă viteza neregulamentară sau chiar excesivă. În primele opt luni, 19 accidente grave s-au produs tocmai din acest motiv. Åapte persoane și-au pierdut viața și alte 22 au fost rănite grav. Polițiștii rutieri, în cadrul acțiunilor desfășurate pe această linie, au aplicat 13.295 amenzi pentru depășirea vitezei, iar 528 de conducători auto au rămas fără permise de conudecre pentru o perioadă de 90 de zile, tot din acest motiv.
Conducătorii de mopeduri, implicați în 15 accidente grave
Periculoase sunt și abaterile săvârșite de cei care conduc mopeduri. În primele opt luni ale anului, aceștia au fost implicați în 15 accidente grave, soldate cu 4 morți și 13 răniți grav. „Gravitatea acestor accidente rezultă din faptul că de foarte multe ori mopediștii nu poartă cască de protecție, în unele cazuri fiind și sub influența băuturilor alcoolice și rulează cu o viteză superioară față de cea la care ar putea să controleze mopedul în condiții de siguranță”, potrivit polițiștilor. Mulți dintre cei care conduc mopeduri nu posedă atestatul privind cunoașterea regulilor de circulație. Polițiștii rutieri au sancționat, de la începutul anului, 2.673 conducători de mopeduri.
Între cauzele care duc la producerea de evenimente rutiere grave se află și abaterile săvârșite de căruțași. În ultima lună, doi conducători de atelaje hipo și-au pierdut viața, iar de la începutul anului au fost înregistrate șapte accidente grave, în urma cărora trei căruțași au decedat și alte 7 persoane au fost rănite grav. „De cele mai multe ori, căruțașii nu s-au asigurat la pătrunderea pe drumurile naționale, fiind acroșați de autovehicule care se deplasau pe drumul prioritar, ori atelajele hipo cu care se deplasau pe timp de noapte nu erau semnalizate corespunzător”, avertizează polițiștii. Au fost situații în care chiar și încărcătura prea mare de pe atelaje, care nu era asigurată corespunzător, a stat la baza producerii unor evenimente rutiere.
Marți, polițiștii rutieri au organizat o acțiune pentru sancționarea șoferilor care nu acordă prioritate de trecere pietonilor. Au aplicat 258 de amenzi, fiind reținute 18 permise.