Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Pânza freatică, la adâncime mai mare


   Râurile care tranzitează județul sunt aproape seci, din cauza lipsei precipitațiilor. În Vrancea, nu a mai plouat în cantități însemnate din luna mai.
   Hidrologii care au făcut măsurători pe cele mai importante râuri din județ spun că debitele au scăzut în toată această perioadă foarte mult. Spre exemplu, pe râul Zăbrăuți, debitul este de 0,05 litri pe secundă, iar la Tulnici, râul Putna are un debit de 0,7 litri pe secundă. La Reghiu, pe râul Milcov debitul este de 0,04 litri pe secundă, iar pe Rîmnicu Sărat, la stația hidrometrică Tătaru, debitul este de 0,05 litri pe secundă. Åžușița, la Ciuruc, are are un debit de 0,120 litri pe secundă. „Astfel de debite nu au mai fost întâlnite, cred, de aproape 50 de ani. În luna mai au fost ultimele precipitații, care au avut aproximativ 200 de litri pe metrul pătrat”, ne-a declarat Vasile Cristian, hidrolog la Stația de Hidrologie din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor.
   Râurile cu debite ceva mai mari, sunt cele care au mai mulți afluenți. Spre exemplu, râul Putna are în zona Boțîrlău un debit de 6,33 litri pe secundă, dar la Mircești se păstrează fenomenul de sec.
Cei care vor să foreze puțuri pentru a capta apa, trebuie să sape ceva mai mult pentru a da de izvor. Dacă în Focșani pânza freatică la al doilea strat de apă era acum câteva luni la 35 de metri, acum al doilea strat de apă se găsește la aproximativ 50 de metri. „Bineînțeles că a scăzut pânza freatică și fântânile au secat”, a precizat Cristian Vasile.
   Dacă seceta va continua, specialiștii spun că vom întâlni fenomenul de secare parțială a râurilor. „Nu vor seca definitiv, dar cu singurață vom întâlni fenomenul de secare parțială”, a subliniat hidrologul.
Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, seceta va continua și în această lună. Abia de la jumătatea lunii octombrie este posibil să avem parte de precipitații. Chiar dacă precipitațiile sunt foarte așteptate, dacă vor cădea în candități foarte mari, iarăși nu va fi bine. „Este bine să plouă mult, dar încet, pentru că dacă va ploua mult și repede pământul nu va putea absorbi dintr-o dată apa”, a adăugat Vasile Cristian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?