Lucrările de reabilitare a imobilului în care a funcționat Prefectura Putna, vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Investiția este realizată, în prezent, în proporție de peste 90 la sută. Proiectul de modernizare a acestei clădiri, care este de patrimoniu, a fost inițiat și coordonat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. În această clădire ar putea funcționa, în viitor, chiar Consiliul Județean.
Lucrările de reabilitare a imobilului în care a funcționat Prefectura Putna vor fi finalizate până la sfârșitul anului. În prezent, 90 la sută dintre lucrări au fost deja executate. „Până în prezent, au fost executate peste 90 % din lucrările la acest important monument arhitectonic”, a precizat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Derularea lucrărilor a fost supravegheată, personal, de Oprișan. Acesta a vizitat de mai multe ori șantierul, pentru a vedea cu proprii ochi care este stadiul lucrărilor, dar și dacă este respectat proiectul inițial, chiar dacă produsele utilizate sunt moderne. „Facem aceste lucrări pentru cel puțin 200 de ani și de aceea totul trebuie să fie de foarte bună calitate”, a subliniat președintele Consiliului Județean.
Åeful administrației județene este convins că imobilul în care a funcționat Prefectura Putna va deveni o clădire emblematică a județului. „Sper ca, în curând, să le facem o bucurie cetățenilor județului Vrancea și anume aceea de a revedea finalizată această clădire, acest site arhitectonic”, a adăugat Oprișan. Acesta a cerut ca fiecare încăpere din imobil să poarte numele unei personalități sau al unui eveniment care s-a petrecut în Vrancea, de-a lungul timpului.
Imobilul ar putea deveni sediul Consiliului Județean, după finalizarea lucrărilor. Åeful administrației județene a afirmat că în prezent sunt luate în discuție două variante privind destinația acestei clădiri, respectiv sediu pentru Consiliul Județean sau Palat al Culturii vrâncene. „Cel mai sigur, va fi sediul Consiliului Județean. Palatul administrativ este proprietatea Guvernului României, nu este proprietatea Consiliului Județean, și stăm (în actualul imobil-n.r.) printr-o hotărâre de Guvern care a statuat principiile funcționării Consiliului Județean în această clădire”, a precizat Marian Oprișan.
Reabilitarea costă aproape 10 milioane de lei
Imobilul în care a funcționat Prefectura Putna a fost construit la începutul secolului XX, iar datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna, iar după 1945, în clădire a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani.
În 1978 au fost executate lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. A fost refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În 1986, clădirea a fost avariată grav de un seism, fiind evacuată. În 1992 au început lucrările de consolidare și restaurare, iar până în 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundațiilor și pereților prin cămășuire și, parțial, a planșeelor de peste subsol, prin suprabetonare.
Marian Oprișan a făcut demersuri, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri pentru ca acest imobil să nu se degradeze și mai tare. Finanțările au fost sistate în 2005, apoi Marian Oprișan a inițiat un proiect de reabilitare a acestui imobil simbol. Lucrările au demarat în aprilie 2008, iar valoarea totală a acestora este de aproximativ 10 milioane lei, adică 100 de miliarde de lei vechi.
Imobilul face parte din Situl Arhitectural „Maior Gh. Pastia”
Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gh. Pastia”. Dintre cele patru clădiri, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare. Prima clădire reabilitată a fost cea a Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”. Valoarea investiției a depășit 70 miliarde lei vechi.