Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani două sesizări privind încadrarea în muncă a minorilor, fără respectarea prevederilor legale. Au fost prinși pe picios greșit un agent economic din domeniul confecțiilor și unul din viticultură. Potrivit legii, un minor de peste 15 poate lucra la angajator numai cu acordul scris al părinților, maxim 6 ore pe zi, 30 de ore pe săptămână, iar cei doi angajatori îi munceau chiar și 10 ore pe zi, inclusiv sâmbăta. „Angajatorii pot fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 3 ani. Cei trei minori, unul care lucra în confecții și doi la cules de struguri, găsiți la locul de muncă, desfășurau activități peste maximul de 6 ore pe zi, chiar și sâmbăta”, a declarat Eliza Botezatu, inspectorul șef al ITM.
Acțiunea prin care au fost depistați cei doi angajatori face parte din Campania națională privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă, care s-a desfășurat în perioada 27 august-8 septembrie 2012. Campania a fost realizată împreună cu reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. „În cadrul acestei campanii naționale s-a urmărit identificarea angajatorilor care folosesc persoane cu vârste mai mici de 18 ani, precum și modul de respectare de către aceștia a prevederilor legale referitoare la încadrarea în muncă, condițiile și programul de lucru și timpul de odihnă al copiilor/tinerilor. Totodată, s-a asigurat creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor privind necesitatea respectării prevederilor legale”, transmite Eliza Botezatu.
Pe perioada de desfășurare a campaniei naționale, inspectorii de muncă participanți au efectuat 19 acțiuni de control la angajatori ce desfășoară activitate în domenii precum agricultură, silvicultură, industria textilă, prelucrarea lemnului. În urma neconformităților constatate, au fost sancționați contravențional 11 angajatori, aplicandu-se 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.500 lei. Pentru toate neconformitățile constatate au fost stabilite 51 măsuri de intrare în legalitate cu termene stricte de realizare.