În jurul sintagmei „clasa a XII-a” circulă un nor negru de furtună. Profesorii își pregătesc discursuri motivaționale și punctează cuvinte-cheie precum „luciditate” și „responsabilitate”, părinții ne îndeamnă să ne alegem cât mai degrabă facultatea și subiecții principali… anume viitorii absolvenți râd pe la colțuri, gândindu-se că nu sunt în situația de a se îngrijora așa de repede. Primele zile de… zbucium, cum a zis mai în glumă, mai în serios un coleg de-al meu de clasă, par liniștite și molcome, aidoma unei întoarceri în clasa a XI-a. Orarul lejer (acum, cât mai este provizoriu și dezechilibrat), cursurile de abia începute (stingherite doar de vreun test inițial, pe ici, pe colo) și puținul soare din curtea liceului reușesc să șteargă treptat senzația urgentă a unei mari calamități, bacalaureatul. Noroc cu cei care vând manuale… foști uniriști, care pe 1 octombrie sunt așteptați la facultățile din țară ori din străinătate! Numai ei strigă în gura mare că ultimul an la liceu nu e unul tocmai lejer și vântură fel de fel de cărți prin fața clienților, folosindu-se de lozinci „profetice”, mereu înconjurate de umbra unor cuvinte înspăimântătoare: „cartea definitivă pentru anul tău final”, „Nu iei cartea, nu iei bacul!” „memoratorul minune care te scapă de chinul eșecului”. Reacția clientelei e diversă: unii zâmbesc, alții ascultă cu spaimă, de altfel, repede disimulată, catastrofele care îi așteaptă la final de an, iar cei mai mulți plutesc în ritmul melodiilor de la radio, ritm nebunesc, aproape psihedelic.
Festivitatea de deschidere, o sărbătoare a succesului
La colegiul național „Unirea” din Focșani, ziua de 17 septembrie a marcat un moment emoționant. Nu numai că s-a deschis un nou an școlar, nu numai că în curtea liceului barometrul eleganței vestimentare depășea orice așteptare, dar întregul liceu, întreaga „comunitate vișinie” a avut ocazia de a-i mulțumi unui fost absolvent, actual olimpic internațional la tir, Alin Moldoveanu. Aplauzele s-au ținut lanț, chiotele de bucurie atingeau cele mai înalte octave și toți din sală, elevi, profesori, părinți s-au ridicat în picioare, recunoscând excelența și înclinându-se în fața unui succes care într-un fel sau altul a promovat imaginea liceului pe scară internațională. Alin Moldoveanu a mulțumit tuturor și a aprobat semnificativ vorbele domnului director, care nădăjduia ca urările de bine și gândurile pozitive din ziua probei să fi ajuns din Focșani până la Londra, la momentul potrivit.
Angoasa necunoscutului
După agitația începutului de an, zilele de 18, 19, 20 au fost marcate de readaptarea la programul școlar. Fețe trase, ochi obosiți, picioare sleite… pentru câteva clipe, adolescenții păreau să fi îmbătrânit subit, nu mai vorbesc de cei de clasa a XI-a, pentru prima oară nevoiți să se plieze pe un altfel de orar… mai matinal. Sfaturile atente ale profesorilor și conștiința unui viitor care depinde atât de strâns de un prezent responsabil au făcut din primele cursuri momente semnificative, în care planurile de acțiune, perspectivele, viziunile și așteptările s-au ciocnit sau armonizat cu realitățile similare trăite de profesori și în alți ani, în cadrul altor generații. Viitorul bate la ușă mai insistent ca niciodată și examenul din vară se dovedește a fi singurul pașaport viabil către reușită.
Opinie proaspătă la început de an
Nu știu ce credeți voi încă, dar anul acesta e departe de a fi un calvar. Presiunea responsabilității față de sine este ce-i drept un element nou, obositor și aducător de incertitudini, dar mie mi se pare o șansă, șansa de a ne descoperi și de a afla cum reacționăm în situații limită. Studiul individual ne va contura cultura generală acumulată în numeroșii ani de școală, din ciclul primar până la absolvirea liceului și cunoștințele se vor ordona în minte după rigorile pregătirii unui examen serios. Acest an este ca o curățenie de primăvară: e timpul să reașezăm informații și să aducem altele noi, e timpul să încheiem un stadiu pentru a deschide un altul, e timpul să gustăm viața, așa cum e, fără a ne ascunde după identitatea lejeră a rebelului lipsit de o cauză anume. Doresc tuturor celor din clasele a XII-a, de la „Unirea” și nu numai, mult succes, un an bun și eficiență maximă.
Colegiul Național Unirea