Emoțiile puternice declanșează o sincronizare a activității cerebrale între indivizi, acest lucru constituind una din cheile interacțiunii sociale, explică o echipă de cercetători de la Universitatea din Aalto (Finlanda).
Ei au observat acest proces plecând de la o serie de experiențe complexe, bazate pe analiza activității cerebrale la un grup de voluntari. Le-au fost observate reacțiile creierului în timp ce urmăreau filme cu conotație neutră, plăcute sau neplăcute. ‘Emoțiile puternice duc cu adevărat la sincronizarea activității cerebrale la diferiți indivizi’, arată cercetătorii. Se poate răspunde că este logic ca zonele cerebrale ale unora și altora să reacționeze în același timp la aceiași stimuli, fără ca acest lucru să fie legat de vreo coordonare inconștientă. Numai că experiențele pun în evidență faptul că ‘expresiile emoționale – zâmbetul, de exemplu – acționează ca un declanșator, determinând o reacție emoțională identică la cel care observă’.
Rezultatele studiului au implicații importante, îndeosebi pentru mai buna înțelegere a comportamentelor de grup, precum și a unor reacții socio-emoționale anormale. Lucrările au fost publicate în revista PNAS.