Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Muzeul ‘Grigore Antipa’, deschis şi pentru persoanele cu dizabilităţi


   Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a demarat, ieri, proiectul „Muzeul Tuturor”, prin care își propune să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la patrimoniul cultural al instituției. În deschiderea evenimentului a fost organizat un spectacol, la care au participat actori, dar și angajați ai muzeului costumați în haine de epocă. Spectacolul, realizat special pentru persoanele cu dizabilități, a recreat deschiderea instituției realizată în anul 1908. „Ne-am dorit să recreăm acest eveniment pentru a da posibilitatea persoanelor cu dizabilități să vadă cum s-a petrecut inaugurarea muzeului în anul 1908”, a declarat muzeograful Diana Ion.
   Proiectul „Muzeul Tuturor” va contribui la facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la informația culturală prin 20 de basoreliefuri ce prezintă dioramele din expoziția permanentă, cu explicații Braille, covoare tactile pentru deplasarea în siguranță a nevăzătorilor și, de asemenea, doi muzeografi ce vor fi instruiți în limbajul mimico-gestual pentru ghidarea persoanelor cu deficiențe de auz.
   În cadrul muzeului a fost deschisă și o expoziție temporară intitulată „În întuneric”, dotată cu explicații audio, dedicată persoanelor cu probleme de vedere. Totodată, vor fi realizate și o serie de ateliere. Printre acestea se numără cel de artă plastică inspirat din istoria naturală, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, sau realizarea de audiții de sunete din natură pentru persoanele cu dizabilități de vedere.
   Proiectul „Muzeul Tuturor” este primul de acest tip și de această amploare dedicat persoanelor cu dizabilități, Muzeul „Grigore Antipa” devenind astfel prima instituție de profil din România care a fost dotată cu sisteme specifice facilitării accesului acestui gen de public. După redeschiderea din septembrie 2011 muzeul era dotat cu rampe de acces pentru cei cu dizabilități locomotorii, un basorelief cu explicații în Braille, șase cutii cu piese ce puteau fi atinse și o serie de instrumente create special pentru persoanele cu dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?