Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Prima fotografie modificată, veche de 150 de ani


   Fotografiile de război au reprezentat întotdeauna documente cutremurătoare de pe câmpul de luptă, reușind să transmită sentimente puternice oricărui privitor. Nimeni nu s-ar fi gândit însă că acestea ar putea fi de fapt false. În timpul Războiului Crimeii, dintre anii 1853-1856, fotograful Roger Fenton a reușit să surprindă un cadru care avea să devină celebru. Într-una dintre fotografiile sale este înfățișat un drum arid pe care se află zeci de proiectile de tun. Imaginea a primit descrierea de „Valea umbrelor morții” și a devenit în scurt timp faimoasă, deoarece înfățișează peisajul războiului din acea vreme.
Fotografia lui Fenton a fost considerată destul de multă vreme drept una dintre primele fotografii-document care înfățișează războiul. Cu toate acestea, conform documentaristului de film Errol Morris, imaginea este un fals. Cu ajutorul atenției sale la detaliu și celor citite într-o carte care tratează asemenea subiecte, semnată de Susan Sontag, Morris a lansat teoria prin care susține că imaginea este trucată. „Nu ar trebui să fie surprinzător, dar foarte multe poze istorice cu tema războiului sunt trucate, sau pur și simplu au fost înscenate”, susține Susan Sontag în cartea sa.
   Cât despre fotografia „Valea umbrelor morții” care tratează Războiul Crimeii, se pare că imaginea emblematică nu este de fapt cea originală. Errol Morris a povestit că au existat două fotografii cu același cadru surprins în urmă cu 150 de ani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?