Sute de copaci tăiați ilegal, documente falsificate, arbori marcați în plus față de documente, diferențe de masă lemnoasă, sunt câteva dintre primele concluzii ale verificărilor efectuate de echipele mixte de control de la Poliție și Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare Vrancea în pădurile Obștii de Moșneni din Tulnici. Pagubele produse sunt estimate la câteva sute de mii de lei, adică miliarde de lei vechi. Raportul întocmit de inspectorii ITRSV estimează că s-au tăiat în plus aproape o mie metri cubi de lemn față de cantitatea prevăzută în documentele inițiale. La aceste nereguli se adaugă sute de arbori tăiați ilegal și pentru care polițiștii continuă cercetările. Cifra finală a prejudiciului produs prin tăierile ilegale de la Obștea de Moșneni urmează să fie stabilită de către un expert judiciar care va merge în pădurile din Tulnici în această săptămână.
O parte din jaful produs în pădurile de Tulnici a fost dezvăluită în urma controalelor efectuate de echipele mixte de control de la Poliție și Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vrancea. Însoțiți de jandarmi, aceștia au luat la pas 21 de exploatări forestiere din pădurile Obștii de Moșneni Tulnici. Au fost verificate atât partizile din ultimele luni, cât și tăieri mai vechi, din 2009.
Raportul întocmit de inspectorii de la ITRSV Vrancea a fost trimis către Poliție pentru continuarea cercetărilor în acest caz. Deja se vorbește de evaziune fiscală, dosare penale pentru tăieri ilegale de arbori și chiar pentru falsificare de documente. Cele mai mari probleme le-a pus recalcularea masei lemnoase a arborilor prevăzuți în actele de punere în valoare. Inspectorii ITRSV au estimat că, față de cantitățile inițiale, s-au tăiat în plus aproape o mie de metri cubi de lemn.
Inspectorul Cristea Toma de la ITRSV a arătat că au mai fost găsiți 105 arbori marcați în plus față de arborii prevăzuți în actele de punere în valoare. Pentru aceștia s-a calculat un volum de masă lemnoasă de 198 metri cubi, cu o valoare de 73.238 lei. „S-au mai găsit 433 de cioate, arbori tăiați nemarcați, cu un volum de 386 metri cubi și un prejudiciu de 144.616 lei”, ne-a declarat Cristea Toma. Acesta a precizat că raportul a fost trimis către Poliție pentru continuare cercetărilor în acest caz.
Primele verificări sunt la firmele care au exploatat partizi de masă lemnoasă și la care s-au găsit arbori tăiați ilegal. Surse din poliție au precizat că persoanele implicate în dosar au prezentat documente, privind reprimirea partizilor de către Ocolul Silvic Privat din Tulnici, despre care există suspiciunea că ar fi falsificate. Potrivit legislației silvice, dacă partida a fost reprimită de Ocolul Silvic, atunci răspunderea pentru tăierile ilegale de arbori nu mai aparține firmei ci pădurarilor. „Sunt în derulare cercetări cu privire la falsificarea unor documente prezentate de persoanele cercetate în dosar”, au explicar surse din cadrul anchetatorilor.
Expert neutru pentru calcularea prejudiciului
Cifra finală a prejudiciului produs prin tăierile ilegale de la Obștea de Moșneni urmează să fie stabilită de către un expert judiciar care va merge în pădurile din Tulnici în această săptămână. Soluția expertului a fost agreată de persoanele cercetate în aceste dosare deoarece se consideră că o persoană neutră nu are niciun interes pentru a subevalua jaful din pădurile de la Tulnici. „Părțile din dosar au contestat prejudiciul stabilit de organele silvice cu privire la tăierile ilegale și exploatările forestiere, motiv pentru care s-a dispus o expertiză pentru stabilirea prejudiciului. Decizia a fost luată în urma discuțiilor purtate cu procurorul desemnat”, ne-a declarat comisarul șef Victor Norocea, prim adjunct al IPJ Vrancea.