Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO şi GALERIE FOTO: Primarii, instruiţi cu privire la organizarea alegerilor parlamentare


  

 

   Primarii vrânceni au fost prezenți ieri la o instruire cu privire la organizarea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 9 decembrie. Edilii, adunați în sala Cinematografului Balada, au aflat cele mai importante informații despre listele electorale, secțiile de votare, dar și despre amenzile de care sunt pasibili în cazul în care încalcă legea.
   Reprezentantul Autorității Electorale Permanente (AEP) din regiunea Sud-Est, prezent la întâlnire, a spus că următorul pas în calendarul alegerilor este delimitarea și numărătoarea secțiilor de votare, care trebuie definitivată până pe 9 octombrie.
   Un aspect important discutat ieri s-a referit și la alcătuirea celor trei tipuri de liste electorale: listele electorale permanente, copiile după listele electorale permanente și listele electorale suplimentare. Listele electorale permanente cuprind cetățenii care au domiciliul pe raza localității, copiile de pe listele electorale permanente cuprind cetățenii repartizați pe secții de votare, iar pe listele suplimentare pot vota persoanele care domiciliază pe raza secției de votare, dar au fost omiși din listele permanente, sau membrii secției de votare. „Până pe 25 octombrie se primesc listele electorale permanente, în două exemplare în original. Unul se semnează de primar și se păstrează la sediul Primăriei, iar un altul ajunge la Judecătoria de pe raza de competență a localității respective. Orice modificare din aceste liste trebuie comunicată și către Judecătorie. Trebuie să actualizați listele electorale permanente și să le comunicați Judecătoriei, pentru a respecta toate dispozițiile legale”, le-a spus primarilor Iulia Vulpe Andrășescu, reprezentantul AEP Sud-Est.
   Cei care încalcă legea riscă amenzi usturătoare. Înscrierea pe liste a unor persoane fictive este contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500-10.000 lei. Neoperarea modificărilor în listele electorale permanente sau necomunicarea lor la Judecătorie se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000-2.500 lei. Listele electorale permanente pot fi consultate de cetățeni la sediul Primăriei.

Un deputat la 70.000 de locuitori, un senator la 160.000

   La scrutinul uninominal pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților și Senatului cotele de reprezentare sunt de 70.000 de locuitori pentru un deputat și 160.000 de locuitori pentru un senator. Cetățenii pot vota doar la secția de votare unde își au domiciliul. Documentele cu care alegătorii se pot prezenta la urne sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul sau carnetul de serviciu militar.
   Un alt amănunt de care trebuie să țină cont primarii este cel privitor la dotarea secțiilor de votare, care trebuie să fie încălzite corespunzător, pentru că alegerile vor fi iarna. De asemenea, fiecare secție de votare ar trebui să aibă și o rampă de acces pentru persoanele cu handicap. O secție de votare poate fi amenajată la 1.000-2.000 locuitori.
   Dan Marian Roșioru, reprezentantul Biroului Județean de Administrare a Bazelor de Date, a precizat ieri că la mai multe secții de votare din județ populația depășește 2.000 de locuitori, iar secțiile ar trebui reorganizate. Este vorba despre două secții la Homocea, o secție la Nereju, una la Sihlea, două secții la Mărășești și trei la Odobești.
   Președintele Biroului Electoral Județean, judecătoarea Mariana Săndina Croitoru, i-a îndemnat pe edili la răbdare, echilibru și o bună informare privind legea. Sediul BEJ Vrancea a fost stabilit la etajul întâi al Consiliului Județean, acolo unde a funcționat și la precedentele alegeri. 
Instruirea de ieri a fost organizată de Instituția Prefectului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?