Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Biblioteca vie”, la Centenarul Bibliotecii


   A doua zi de manifestări dedicate Centenarului Bibliotecii va demara mâine, la ora 10.00, la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, cu o întâlnire intitulată „Dialoguri despre carte și bibliotecă”. Vor participa academicianul Păun Ion Otiman, secretarul general al Academiei Române, profesorul universitar dr. Constantin Dropu, directori și reprezentanți ai instituțiilor partenere și colaboratoare de-a lungul timpului, scriitori, elevi, profesori, utilizatori ai bibliotecii, precum și publicul larg. Întâlnirea va fi moderată de academicianul vrâncean Valeriu D. Cotea și va fi urmată de o sesiune de lansări de carte ale academicienilor prezenți, și anume: „Opera Omnia” de Valeriu D. Cotea; „Dorința de a făuri: magiștrilor și predecesorilor mei creatorii școlii agronomice timișorene: discurs de recepție rostit la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa” de Păun Ion Otiman; „Un secol de frământări agrare și drama țăranului român”, scrisă de prof. univ. dr. Constantin Dropu. „Generațiile unite peste timp de dragostea pentru carte vor forma un Tablou de familie al Bibliotecarilor de ieri și de azi, iar atmosfera va fi completată de un moment poetic susținut de actorii Teatrului, de concertul festiv al Corului  Pastorala din Focșani, dirijat de prof. dr. Dumitru Săndulachi și de sesiunea de premiere «Centenar – Biblioteca publică», dedicată atât bibliotecarilor cât și colaboratorilor și partenerilor bibliotecii de-a lungul timpului”, a transmis Cristina Maria Olaru, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Județene. 
   O nouă sesiune de lansări și prezentări de carte va începe, mâine, de la ora 16.00, la Galeriile de Artă, în cadrul Târgului de Carte. Este vorba de următoarele cărți: „Pagini din dimplomația României” scrisă de Valeriu Tudor; „Lumina unui gând: poezii”, semnată de Lucia Silvia Podeanu; „Concert pentru șapte scriitori și o antologie”, de Marcela Blaga, Constanța Cornilă, Diana Sava, Ion Micheci, Dumitru K. Negoiță, Fănică Voine-Ene și Maria Vicky Vârtosu; „Studiu în gri: despre nimic și încă ceva”, de Dumitru Coșereanu; „La apa Râmnicului am șezut, am plâns și m-am bucurat”, de Petrache Plopeanu; „Raiul” de Janine Vladislav; „Din cele patru zări” de Marina-Raluca Baciu, Adelina Cristiana Bălan, Raluca Dumitrache, Alexandra Herghelegiu; „Să nu te îndrăgostești de un nebun” de Ionica Sava.

Serată culturală a întâlnirilor între generații

   Manifestările dedicate Centenarului Bibliotecii vor continua mâine, de la ora 18.00, cu „Nocturna cărții și a lecturii” care va fi, potrivit celor spuse de Cristina Maria Olaru, „o serată culturală a întâlnirilor între generații, a schimbului de idei, a audițiilor muzicale și a vizionărilor de filme”.
   Astfel, între orele 18.00 – 19.00 Consiliul Local al Tinerilor și Primăria Focșani vor organiza „Biblioteca vie”. Între orele 19.00 – 20.00, Liviu Ioan Stoiciu își va lansa cartea „Lanțul”, prezentarea fiind realizată de criticul literar Mircea Dinutz. În cadrul evenimentului, Grupul „Andantino” al Cercului Militar Focșani va susține un recital de muzică. „Biblioteca vie” va continua între orele 20.00 – 21.00 și va fi urmată de lansări și prezentări ale cărților: „Oameni și vremuri: Întâmplări de altădată” și „Copiii în istorie: texte și documente – ediția a III-a adăugită”, scrise de Aurel Neculai; „Floarea loldilal” de Ana Veronica Mircea. Apoi, Grupul coral „Acord” va susține un recital de muzică urmat, la ora 21.30, de o sesiune de vizionări ale filmelor realizate de elevii Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani, în proiectul „Ochiul din bibliotecă”.
   De la ora 22.00, „Biblioteca vie” își va relua activitatea, iar cei prezenți vor putea participa atât la diverse concursuri ad-hoc, cât și la tombolă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?