Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

„Luaţi labele de pe pădurea oamenilor din Fitioneşti“


   Peste patru mii de familii din comunele Fitionești, Movilița, Străoane vor rămâne fără lemne de foc în această iarnă după ce procurorii pănceni au ridicat ciocanele de marcat ale Ocolului Silvic Privat din Fitionești. Oamenii din zonă spun că în spatele deciziei procurorilor se află interese ale unei găști de afaceriști din PDL care vor să își mențină controlul pe cele peste cinci mii de hectare administrate de acest Ocol. Silvicultorii spun că ridicarea ciocanelor este abuzivă pentru că Ocolul din Fitionești funcționează legal și îi acuză pe procurorii și polițiștii din Panciu că prin aceste acțiuni au creat prejudicii morale și materiale.

   O gașcă de băieți deștepți din PDL a pus gând rău Ocolului Silvic Privat din Fitionești și a creat o schemă prin care acesta să piardă administrarea pădurilor pe care acum le păzește. Din această clică fac parte anumiți directori de deconcentrate puși pe funcții de fosta guvernare și care, prin interpuși, acționează în detrimentul proprietarilor de pădure care au contracte cu Ocolul. 
În schemă au fost introduși polițiști și procurori de la Parchetul din Panciu care au început săptămânile trecute o verificare a modului în care funcționează Ocolul Silvic Privat din Fitionești. Asta deși Ocolul a fost înființat din luna februarie și nimeni nu a avut vreo reclamație referitoare la serviciile prestate proprietarilor de pădure.
   Prim procurorul de la Panciu, Nicolae Pîrcălăbescu a declarat că verificările privind legalitatea funcționării Ocolului Silvic de la Fitionești au început după ce oamenii din comună au reclamat Ministerului Mediului și Pădurilor tăierile ilegale efectuate de pădurarii Ocolului Silvic Panciu. Cele sesizate s-au concretizat în dosare penale pentru silvicultorii de la Panciu. Însă ulterior a fost trimisă o sesizare de la București către Parchetul de la Panciu pentru verificarea legalității înființării Ocolului Silvic Privat din Fitionești. Practic o răzbunare din partea celor nemulțumiți că le-au fost deranjate afacerile cu lemn din zona Panciu. Culmea, presupusa sesizare ar fi venit tocmai din partea unei instituții care a fost de acord cu autorizarea Ocolului din Fitionești. Spunem presupusa pentru că sesizarea nu a fost confirmată decât de prim procurorul de la Panciu, Nicolae Pîrcălăbescu.
Toată schema apare clar ca o acțiune de intimidare și de răzbunare din partea unor persoane care se folosesc de polițiști și procurori pentru a le rezolva afacerile.
   Potrivit procurorului păncean, în baza sesizării, s-au găsit documente falsificate folosite la înființarea Ocolului și a fost luată decizia de a ridica dispozitivele de marcat. Decizia a fost luată însă fără să fie anulată autorizația de funcționare a Ocolului sau vreun alt document prin care să se constate că acesta nu mai are dreptul să folosească ciocanele de marcat pentru serviciile silvice. Mai mult, dosarul penal pregătit de procurori se referă la Asociația proprietarilor de păduri vrâncene și nu la cea a Ocolului Silvic, adică o entitate juridică diferită. Însă acest lucru nu a contat pentru procurorii din Panciu care par să se fi grăbit să facă jocurile unor afaceriști cu lemne din zonă. „S-au găsit documente falsificate. Ocolul silvic funcționează în baza unor documente falsificate și facem cercetări în acest dosar. Eu am respectat legea, nu răspund eu pentru problemele altora. Nu vreau să dau cu subsemnatul pentru că nu am luat toate măsurile atunci când am aflat că sunt documente falsificate. Eu am luat la cunoștință că sunt documente false și trebuie să acționez într-un fel. Sunt documente falsificate referitoare la pădurea primăriei de la Răcoasa și de la Căiuți”, și-a justificat decizia procurorul Nicolae Pîrcălăbescu.
   În administrarea Ocolului Silvic nu se află însă niciun metru pătrat de pădure de la Răcoasa, deci presupusul document falsificat nu are nicio relevanță în autorizarea Ocolului, iar pentru proprietarii de la Căiuți există contracte de prestări servicii. Mai mult, procurorii se află chiar ei în ilegalitate pentru că, deși au ridicat ciocanele de marcat, nu le-au dat în custodie la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare. Potrivit legii, aceste dispozitive au un regim similar mărcilor și sigiliilor, iar ITRSV este singura structură teritorială de specialitate din silvicultură care eliberează și ulterior primește aceste ciocane. Procedura custodiei a fost folosită în alte dosare de către procurorii vrânceni, cum este cazul scandalului de la Ocolul Silvic Privat din Tulnici.

ITRSV spune că Ocolul Fitionești funcționează legal

   Inspectorul șef al ITRSV, Alexandru Lefter, ne-a declarat că, deocamdată, nu a fost primită nicio solicitare din partea Parchetului de la Panciu referitoare la custodia dispozitivelor de marcat de la Fitionești. Lefter a precizat că, la acest moment, Ocolul de la Fitionești funcționează legal, în baza documentelor depuse. Mai mult, în urma controlului efectuat după termenul de șase luni de la autorizarea Ocolului din Fitionești, nu au fost constatate fapte de natură penală care să necesite sesizarea instituțiilor competente. „Noi am făcut verificarea după șase luni a Ocolului de la Fitionești și nu am constatat fapte de natură penală. Încă mai lucrăm la finalizarea raportului deoarece trebuie verificate contractele încheiate de proprietarii de păduri cu Ocolul”, a afirmat Alexandru Lefter.

„Duceți-vă la furat în altă parte”

   Cei mai păgubiți sunt micii proprietari de pădure din Fitionești, Movilița, Străoane care ar putea rămâne fără lemne de foc în această iarnă din cauza unei acțiuni heirupiste a unor procurori și polițiști din Panciu. Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, ne-a declarat că în spatele acestei acțiuni se află interesele celor din PDL. „Este intenția celor de la PDL să închidă Ocolul Silvic pentru a crea haos în păduri. Vor să poată fura în continuare din păduri, iar agenții economici să dea bani pentru campania electorală. Sunt nemulțumiți că, dacă în urmă cu 10 luni, duduiau tafurile și drujbele prin păduri, după ce am înființat Ocolul nu s-a mai furat nimic. Luați labele de pe pădurea oamenilor din Fitionești. Duceți-vă la furat în altă parte”, a afirmat primarul din Fitionești.
   Primarul Cazacu spune că a fost și amenințat că se va alege cu dosar penal dacă mai face „trafic de influență pentru Ocolul din Fitionești”. „Polițiștii m-au amenințat că, dacă mai fac trafic de influență, îmi fac un dosar penal. Le spun că voi face în continuare trafic de influență pentru ca Ocolul Silvic de la Fitionești să funcționeze în continuare legal, voi face trafic de influență pentru cei patru mii de oameni ale căror păduri sunt păzite de Ocolul Silvic, astfel încât să nu li se fure pădurea”, spune primarul Iordache Cazacu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?