Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

VIDEO: Ritm alert în proiectul VranceAqua: se va lucra pe străzi şi la iarnă


   Lucrările din cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemului de apă și apă uzată în județul Vrancea” – VranceAqua avansează, dovadă fiind și numeroasele străzi din orașele județului sparte pentru introducerea conductelor de apă și canalizare. Stadiul lucrărilor la 30 septembrie, în funcție de localitate și de contract, variază între 4% și 76%, în condițiile în care acestea trebuie să fie gata în 2013. Pe șantiere s-au găsit și probleme, mai ales la capitolul securității în muncă. Constructorii au obligația să refacă străzile răscolite, la fel cum au fost, spune directorul CUP, Gheorghe Vasilescu.

   Reprezentanții Companiei de Utilități Publice Focșani au prezentat ieri stadiul de realizare a lucrărilor din cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemului de apă și apă uzată în județul Vrancea” – VranceAqua, cofinanțat din fonduri europene. În contextul în care la anul se vor încheia toate contractele de lucrări, la data de 30 septembrie 2012 stadiul de realizare a acestora variază între 4% și 76%. Însă, stadiul fizic de realizare a lucrărilor este mai ridicat, după cum asigură reprezentanții CUP, care implementează acest proiect în Vrancea.
   Una dintre explicațiile stadiului mai redus de realizare la unele obiective este, pe lângă volumul mare și complex de lucru, faptul că stadiul de realizare finală este raportat numai la lucrările pentru care s-au făcut probe. În realitate, stadiul fizic de realizare este mai ridicat, însă obiectivele nu pot fi raportate ca și finalizate decât după realizarea testării instalațiilor, iar unii constructori lasă aceste probe pentru final. Un alt amănunt de care trebuie ținut cont este faptul că vara secetoasă nu a permis constructorilor să risipească mari cantități de apă pentru realizarea acestor probe, în condițiile în care populația suferea din cauza lipsei apei. Multe din aceste testări sunt programate a fi realizate în sezonul rece, așa încât stadiul de realizare va crește semnificativ. „Dacă nu reușesc contractorii să respecte termenii din contract, trebuie să plătească penalități. Sunt unele lucrări în stadiu mai redus, dar constructorii au un ritm destul de alert la acest moment și speră că vor recupera întârzierile. Noi îi vom urmări să nu facă rabat de la calitate, în graba execuției. Nu au existat sincope în plata lucrărilor către constructor, așa încât aceștia să nu întârzie lucrările”, a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP SA.
   Acesta a specificat faptul că cei care execută lucrările au obligația de a repara strada după finalizarea obiectivului. „Constructorii trebuie să respecte faptul că strada și trotuarele trebuie să fie ca înainte de a fi sparte. Se fac poze cu stadiul inițial al străzii, înainte de începerea lucrărilor”, a mai spus Gheorghe Vasilescu. Directorul CUP a completat că după lucrările de canalizare, în unele zone trebuie să se efectueze și lucrări la sistemul de alimentare cu apă, abia apoi se va asfalta strada. Acesta a afirmat că se va lucra și în timpul iernii, până dă zăpada, doar să nu fie geruri foarte mari care să împiedice lucrul. Garanția lucrărilor este de 25 de ani în cazul rețelelor și 49 de ani la construcții, după cum a specificat Vasilescu.

Åžantiere închise temporar pentru că puneau în pericol muncitorii

   Reprezentantul firmei care se ocupă de monitorizarea calității lucrărilor, Louis Berger SAS, a specificat că în câteva șantiere s-au găsit lucrări necorespunzătoare. Nazarie Păunescu a spus că pe strada Răscoalei din Panciu au fost refăcute branșamentele, iar în mai toate localitățile au fost probleme la refacerea stratului de asfalt rutier. „Unde am constatat că lucrările nu sunt executate calitativ și nu se respectau normele de securitate în muncă am suspendat lucrările. Astfel de cazuri au fost pe Aleea Grivița din Panciu, în zona Laminorul Focșani și la Golești, pe strada Ceahlău, unde chiar am înlocuit și echipa. Deficiențele găsite au fost faptul că nu se lucra cu cască, nu existau sprijiniri de maluri”, a spus Nazarie Păunescu, lider de echipă la Louis Berger SAS.

Proiect major în Vrancea cu fonduri europene

   „Reabilitarea și modernizarea sistemului de apă și apă uzată în județul Vrancea” – VranceAqua este unul dintre cele mai mari proiecte care se implementează în județul Vrancea cu fonduri europene, fiind derulat de SC CUP SA Focșani în perioada 2010-2014. Valoarea totală a proiectului este de 107 milioane de euro, din care 82 milioane euro este cofinanțarea Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune. Obiectivele proiectului sunt: îmbunătățirea infrastructurii în sectorul de apă și apă uzată din cele 19 localități incluse în proiect, îmbunătățirea accesului la apă potabilă de la 76% actual la peste 95% după 2014, asigurarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare la tarife accesibile și asigurarea calității apei potabile.
   VranceAqua este unul dintre proiectele majore care se derulează în județul Vrancea la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?