Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Doi elevi ai Școlii Ștefan cel Mare din Focșani, internați în spital cu scarlatină; alți doi au fost diagnosticați cu angină streptococică


    Doi elevi ai Școlii Ștefan cel Mare din Focșani au fost diagnosticați cu scarlatină. Copiii, în vârstă de nouă ani, sunt colegi de clasă, iar în prezent se află internați în spital. Unul dintre aceștia a fost internat în spital în data de 18 ianuarie, iar celălalt pe 20 ianuarie. Alți doi copii din aceeași clasă au fost diagnosticați cu angină streptococică, ei neavând nevoie de internare. „Nu este epidemie. Sunt două cazuri de scarlatină. Avem două cazuri de scarlatină confirmate cu laboratorul și două cazuri de angină streptococică. Nu este focar. Focarul este la trei cazuri de aceeași boală declarate. S-a făcut dezinfecție în clasă, s-au curățat băncile, pupitrele, clanțele, s-a aerisit clasa. Nu este cazul să ne alarmăm, este o boală specifică sezonului rece. Se transmite pe cale aerogenă de la unul la altul”, ne-a precizat dr. Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul DSP Vrancea.
    Directoarea școlii, profesoara Maria Pătrașcu, a precizat că au fost ogienizate toate clasele. „Joi (săptămâna trecută -n.r.) m-a anunțat o doamnă învățătoare că are la clasă un copil cu scarlatină și este internat. Imediat am anunțat Direcția de Sănătate Publică (DSP) și am trecut la igienizarea tuturor claselor, așa cum prevede regulamentul. În tot acest timp, copiii au învățat într-o altă clasă. Duminică seară, m-a sunat din nou doamna învățătoare, că mai este un copil internat, cu același diagnostic. Am anunțat din nou DSP. Am procedat așa cum ne-au recomandat și monitorizăm situația”, ne-a declarat profesoara Maria Pătrașcu.
Potrivit informațiilor noastre, ar mai fi doi copii cu aceleași simptome, dar care nu au fost diagnosticați încă. Părinții sunt cei care trebuie să anunțe la școală pentru a se cunoaște cu exactitate toate cazurile. Conform unor surse, elevii bolnavi sunt de clasa a III-a, iar unii părinți au refuzat să-și mai lase copiii la școală, săptămâna aceasta, de frică să nu se îmbolnăvească.

44 de cazuri de scarlatină în ultimii doi ani

     Scarlatina este o boală infecțioasă contagioasă, mai rar întâlnită în prezent, cauzată de difuzarea în organism a toxinelor secretate de streptococul de tip A. Această boală afectează aproape exclusiv copiii. Ea se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un subiect infectat cu streptococul de grup A. „Scarlatina este o boală a copilăriei cu transmitere aerogenă, dar, comparativ cu rujeola, rubeola, varicela, este produsă de streptococul betahemolitic de grup A. Din grupul A face parte streptococul Pyogenes și, în funcție de locul în care este cantonat acest streptococ, determină anumite boli. Streptococul Pyogenes, dacă este cantonat în gât, poate determina scarlatina, dacă se află cantonat în piele determină erizipelul. De asemenea, dacă este cantonat în gât, poate să determine anginele streptococice (acele angine purulente, cu febră înaltă, care sunt de natură streptococică). Nu toți copiii care au streptococ la nivel faringian pot face scarlatina, numai cei care au tulpina de streptococ betahemolitic, ce elimină o toxină ce produce scarlatina”, a mai precizat dr. Janina Lazăr.
    Scarlatina o putem recunoaște după erupția care apare la nivelul pielii. Semnul de debut al scarlatinei este febra înaltă (39-40 de grade), cu stare de rău generală, cu limba încărcată, saburală (cu aspect alb-gălbui, nisipos – n.r.) care, în funcție de evoluție, începe să se descuameze, de la vârf spre bază până devine zmeurie. Un alt semn de recunoaștere a bolii sunt durerile în gât, pentru că poarta de intrare este la nivel orofaringian. Durerile articulare pot apărea în primele două-trei luni de boală, dacă aceasta nu este tratată corespunzător.
Anul trecut, județul Vrancea a înregistrat 8 cazuri de scarlatină și două cazuri de angină streptococică, iar în 2016 au fost înregistrate 36 de cazuri de scarlatină și 16 cazuri de angină streptocică. Sursa de boală este omul bolnav sau persoanele purtătoare asimptomatice. Se recomandă menținerea igienei personale (spălatul mâinilor cu apă și săpun, suflatul nasului în batistă, acoperirea nasului și a gurii când se tușește și când se strănută).

Un caz de rujeolă în Vrancea

    În ceea ce privește cazurile de Rujeolă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, a raportat în perioada 15 – 19 ianuarie un singur caz confirmat cu laboratorul, suspiciunea cu privire la acesta fiind emisă din luna decembrie a anului trecut. Potrivit DSP Vrancea, în 2017 au fost confirmate în total șase cazuri de rujeolă.
    Rujeola este o boală infecțioasă. Evoluează cu febră înaltă, putând ajunge chiar și 40°C, indispoziție, cefalee (dureri de cap), fotofobie (nu suportă lumina), tuse, dureri în gât, răgușeală, vărsături. Aspectul unui copil cu rujeolă poate fi asemănat cu „fața de copil care plânge” – îi curge nasul, are ochii roșii, pleoape umflate, lăcrimează. După o incubație de 2-3 săptămâni, apare erupția caracteristică măruntă, prima dată pe față și pe trunchi, apoi se întinde până la extremități. O persoană este contagioasă înainte să se știe bolnavă, adică răspândește virușii cu 4 zile înainte de a apare erupția, rămâne contagioasă pe tot parcursul erupției și încă 4 zile după dispariția ei.
    Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 19 ianuarie 2018, este 10.509, din care 38 de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?