Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Candidații USL, soluţia pentru ieşirea României din haosul creat de PDL


   Astăzi începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. Timp de 30 de zile, partidele și alianțele politice din Vrancea se vor lupta pentru două posturi de senator și șase de deputat. Campania se va desfășura până pe 8 decembrie, la ora 7.00, iar cetățenii cu drept de vot vor fi chemați la urne, duminică, 9 decembrie. Uniunea Social Liberală(USL) este favorită în cursa electorală. La Senat, din partea USL vor candida Petru Filip – Colegiul 1 și Cristian Dumitrescu – Colegiul 2. La Camera Deputaților candidații USL sunt Ciprian Nica, Angel Tîlvăr, Nini Săpunaru, Miron Mitrea, Laurențiu Å¢igăeru Roșca și Victor Roman.

   Începând de astăzi, timp de 30 de zile, partidele și alianțele politice se vor „bate” pentru două posturi de senator și șase de deputat, deoarece județul Vrancea a fost împărțit în două colegii pentru Senat și șase pentru Camera Deputaților. Conform legii, în campania electorală, candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, cât și cetățenii cu drept de vot pot să-și exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei scrise, a mijloacelor electronice și a celorlalte mijloace de informare în masă.
   Accesul este gratuit la serviciile publice de radio și televiziune proporțional cu numărul de candidaturi propuse și rămase definitive. Posturile private de radio și televiziune vor practica același tarif pe emisiune și pe unitate de timp pentru toți competitorii electorali, iar timpii de antenă oferiți competitorilor electorali trebuie să fie proporționali cu cei practicați de posturile publice. Este interzisă introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni decât cele electorale.
   În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de închiderea votării. Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă, potrivit prevederilor legale.
   Locurile speciale pentru afișaj vor fi stabilite de primari în locuri publice frecventate de cetățeni, care pot fi folosite de cei implicați în campanie fără stânjenirea circulației pe drumurile publice și a celorlalte activități din localitățile respective. În prealabil, primarii sunt obligați să asigure înlăturarea oricăror afișe, înscrisuri și însemne rămase de la campaniile electorale precedente.
Potrivit Biroului Electoral Central, la alegerile din 9 decembrie nu este permisă organizarea de tombole cu scopul de a determina alegătorii să voteze sau să nu voteze.

Fără mâncare, băutură și țigări în campania electorală

   Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, că tentativa, promisiunea și darea de bani, pentru a-i determina pe alegători să voteze într-un anume fel, se vor pedepsi cu închisoarea de la șase luni la cinci ani. Competitorii înscriși în cursa electorală pentru alegerile parlamentare nu au voie să ofere în campanie bunuri alimentare, bani, băuturi alcoolice sau nealcoolice și tutun.
   Potrivit OUG, fac excepție materiale și obiecte de propagandă electorală precum afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, pungi, tricouri, șepci, eșarfe, fulare, veste, fesuri, mănuși, pelerine, jachete, dar acestea trebuie să fie inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunii politice sau ale candidaților care participă la alegeri.
   Candidații vor putea oferi obiecte de propagandă electorală inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților a căror valoare nu depășește 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi cele alimentare, bunuri alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

Votul, exercitat doar la secția de domiciliu

   Pe 9 decembrie sunt așteptați la urne 320.144 de vrânceni înscriși pe listele electorale permanente. Totodată, pot participa la vot și  cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv. În județul Vrancea vor funcționa 357 secții de votare, iar pentru alegerile din data de 9 decembrie au fost tipărite 704.316 buletine de vot. Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților și la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegător își exprimă votul personal, potrivit prevederilor legale.
   Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul, pe baza actului de identitate – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate.

Candidații USL, favoriți în cursa electorală

SENAT

Colegiul 1 – Petru Filip

   Este vicepreședintele Senatului. A fost europarlamentar în perioada 2007-2008. Este profesor universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir, fiind doctor în inginerie mecanică și doctor în management public. În timpul actualului mandat de senator, Petru Filip a avut 24 de inițiative legislative, a făcut 23 de declarații politice și de 264 de ori a luat cuvântul în plen. Este membru în Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului și în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat. A primit Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler. Senatorul Petru Filip a avut un rol foarte important în constituirea majorității Uniunii Social Liberale în Parlament și în venirea USL la guvernare. Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat că se bazează pe Petru Filip datorită specializării sale în administrația publică și organizarea teritoriului.

Colegiul 2 – Cristian Sorin Dumitrescu

   Este absolvent al ASE București, Facultatea de Relații Economice Internaționale și al Facultății de Drept din cadrul Universității București. În 1992 a absolvit Åžcoala Națională de Administrație, Paris, Franța, iar din 2002 este doctor în științe politice, doctoratul fiind obținut la Universitatea din Paris VIII, Franța. Din 2007 este profesor universitar. A intrat în Parlament în anul 1992, când a fost ales senator, demnitate pe care și-a menținut-o de-a lungul a două mandate, 1992-1996 și 1996-2000. Din 2000 și până în prezent este deputat.  Este membru în 5 comisii de mediere, iar în actualul mandat a avut 59 de luări de cuvânt în 47 ședințe și a inițiat 6 propuneri legislative.

CAMERA DEPUTAÅ¢ILOR

Colegiul 1 Focșani – Nicolae Ciprian Nica

     A absolvit Facultatea de Drept în 1986, iar din 2011 este doctor în drept. Din 1996 este notar public la Panciu. În 2008 a fost ales deputat în Colegiul din Panciu. În Parlament a fost ales vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. În actualul mandat, a avut 69 de luări de cuvânt în 60 ședințe, 54 declarații politice, 42 pro¬ puneri legislative, 13 întrebări și interpelări.

Colegiul 2 Focșani Sud – Angel Tîlvăr

   A absolvit Facultatea de Limbi Străine, Facultatea de Åžtiințe Politice, Colegiul Național de Apărare, Institutul Diplomatic Român, Colegiul Superior de Informații și este doctorand în Relații Internaționale. În anul 2004 a fost ales senator de Vrancea, fiind membru al Comisiei de cultură, artă și mijloace de informare în masă din Senat. În 2008 a fost ales deputat de Vrancea, fiind  membru permanent în Delegația României la Uniunea Europei Occidentale. În actualul mandat a avut 100 de luări de cuvânt în 92 ședințe, 80 de declarații politice, 27 de propuneri legislative și 248 de întrebări și interpelări.

Colegiul 3 Dumitrești – Nini Săpunaru

   Este președintele PNL Vrancea, absolvent al Academiei de Studii Economice și fost director general la Direcția Generală a Vămilor între 1997 și 2000. Este membru PNL din 1990 și a fost deputat în Parlamentul României în legislaturile 2000-2004, 2004-2008 și 2008-2012. Este membru în Comisia pentru muncă și protecție socială. În actualul mandat a avut 27 de luări de cuvânt în 27 ședințe, 19 declarații politice, 14 propuneri legislative și 20 de întrebări și interpelări.

Colegiul 4 Odobești – Miron Tudor Mitrea

   A absolvit, în 1981, Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii București. În anul 1996 este ales deputat pe listele PDSR Vrancea. După alegerile generale din noiembrie 2000, este ales din nou deputat pe listele PDSR Vrancea. În decembrie 2004, Mitrea a obținut al treilea mandat de deputat, ales pe listele PSD Vrancea, iar în 2008 a fost ales senator de Vrancea.  Între 1990-1995 a fost președinte al CNSLR Frăția. A primit Ordinul național „Steaua României”. În actualul mandat, a avut 17 inițiative legislative și 50 de luări de cuvânt în plen. Între anii 2000-2004 a fost ministrul Transporturilor, de numele lui și al lui Ma¬ rian Oprișan legându-se marile proiecte de investiții din acea perioadă.

Colegiul 5 Mărășești – Laurențiu Å¢igăeru Roșca

Este un prosper om de afaceri din Focșani, înscris anul trecut în PNL. A fost ales președinte al organizației municipale Focșani a PNL și este membru al Biroului Permanent Județean. A fost numit președinte al Administrației Fondului pentru Mediu, cu rang de secretar de stat în Ministerul Mediului și Pădurilor.  A studiat la ASE București, profilul management.

Colegiul 6 Adjud – Victor Roman

De profesie economist, este om de afaceri și membru cu ștate vechi în organizația PSD Vrancea.  Din 2004 și până în prezent a fost ales consilier județean pe listele PSD. De asemenea, este vicepreședinte al organizației județene a PSD și președintele Patronatului Național Român, Filiala Vrancea.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?