Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

ULTIMA ORĂ: Fostul deputat PDL Alin Trăşculescu s-a predat


   Alin Trășculescu a ajuns în arestul Poliției Capitalei, după ce s-a predat. Pe numele său, judecătorii Tribunalului București au emis mandat de arestare preventivă.

 

Potrivit anchetatorilor, Trășculescu a întocmit două persoane care să suprevegheze dacă el este filat de oamenii legii. Pedelistul Trășculescu este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din trafic de influență, dar și pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. 

   Tribunalul București (TB) a judecat, astăzi, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de înlocuire a interdicției de a părăsi țara în cazul fostului deputat pedelist Alin Trășculescu, cu arestarea preventivă. Instanța a admis solicitarea procurorilor, astfel că fostul deputat va fi cercetat în stare de arest. Potrivit deciziei instanței, măsura arestării preventive pentru 29 de zile se va lua din momentul încarcerării fostului deputat. 
   Decizia TB de nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel București. Procurorul DNA prezent la ședința de judecată a cerut instanței arestarea preventivă a lui Trășculescu invocând trei argumente esențiale din anchetă. Primul se referă la starea de spaimă a denunțătorului Mircea Alexandru Vintilescu, care a venit „îngrozit la DNA” pentru că „trebuie să returneze o șpagă unui deputat”. Procurorul a arătat că denunțătorul Vintilescu era într-o stare avansată de temere atunci când a făcut denunțul la DNA, după ce anunțase și poliția că recuperatorii l-au căutat acasă. 
   Al doilea argument care să probeze „îndrăzneala infracțională a deputatului” a fost acela că Trășculescu „a tocmit” două persoane, martori în cauză, care să se ocupe de paza și supravegherea întâlnirilor sale cu complicele  Calotă și denunțătorul Vintilescu. „Îndrăzneala infracțională a acestuia rezidă și din tocmirea a două persoane, Puiu Corneliu și Dudeac, care să-i asigure paza și supravegherea întâlnirilor sale. (…) El a asigurat această pază inclusiv la sediul său de partid, unde la momentul final aștepta confirmarea primirii banilor de către Calotă”, a spus procurorul. 
   Al treilea argument prezentat de procuror în fața instanței a a fost că anchetatorii DNA au fost și ei contrafilați de cele două persoane angajate de Trășculescu, ceea ce denotă și mai mult gravitatea faptelor comise de fostul demnitar. „Autoturismele DNA au fost luate în primire și urmărite mai bine de șase ore de către oamenii angajați de Trășculescu. (…) Doi martori au recunoscut până la acest moment că au fost instruiți să depună mărturie mincinoasă și inclusiv să falsifice documente pe care doreau să le depună chiar în acel moment la dosarul pe care îl instrumentau”, a mai arătat procurorul.
   Avocații fostului deputat Alin Trășculescu au cerut Tribunalului București să constate că nu această instanță are competența legală de a judeca cererea procurorilor DNA de înlocuire a interdicției de a părăsi țara cu arestul, ci Tribunalul Vrancea, motivând că în Vrancea a fost făcut flagrantul. Cererea a fost respinsă de instanță. 
Alin Trășculescu a fost reținut pe 11 noiembrie pentru 24 de ore
   Alin Trășculescu a fost reținut din 11 noiembrie până în 12 noiembrie, în  jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Poliției Capitalei după ce a expirat ordonanța de reținere emisă pe numele lui de procurorii anticorupție. În 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputaților, prin Ministerul Justiției, să avizeze cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului Alin Trășculescu. În 16 noiembrie, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat cererea anchetatorilor. 
   Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Silviu Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al Organizației Județene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul (denunțător) Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei, în patru tranșe – de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei, respectiv 200.000 de lei. 
   Ulterior, Trășculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi primească în două tranșe, de 50.000 de lei și, respectiv, 1.050.000 de lei.
Alin Trășculescu a cerut  200.000 de euro în Palatul Parlamentului
   De asemenea, în 6 noiembrie, Alin Trășculescu l-ar fi determinat pe  complicele său să falsifice un contract între SC Aquaform SRL și firma lui Calotă, SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit în scopul efectuării plății și a justificării în evidențele contabile ale celor două societăți. Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada august – noiembrie, Marian Valeriu Calotă, l-ar fi constrâns prin amenințare pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trășculescu în schimbul intervențiilor promise. 
   Potrivit anchetatorilor, Trășculescu și Calotă s-ar fi întâlnit în 10 noiembrie, în Focșani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima tranșă din cei 1,1 milioane de lei ceruți. Trășculescu i-ar fi spus lui Vintilescu să îi dea lui Calotă cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau să ajungă la deputatul PDL. 
   Calotă a fost prins în flagrant delict, în 10 noiembrie, în jurul orei 20.40, după ce a primit banii de la Vintilescu. După aproximativ 20 de minute, Trășculescu a fost oprit pe bulevardul Independenței din Focșani, pentru percheziție corporală, fiind de asemenea percheziționat și autoturismul său. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?