Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Peste 4000 de porci, sacrificaţi lunar în Vrancea


   Peste 4000 de porci sunt sacrificați lunar în Vrancea, atât pentru pregătirea preparatelor din carne cât și pentru comercializarea directă către populație a cărnii. Anul acesta, crescătorii mici pot intra și ei pe piață pentru a vinde direct consumatorilor, cu condiția să își sacrifice animalele în abatoare autorizate sanitar veterinar și să aibă toate avizele de la medicul veterinar. Obținerea autorizațiilor e de lungă durată, dar toate etapele sunt absolut necesare pentru a fi siguri că porcii sacrificați sunt sănătoși și nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor.
   Prima dată, proprietarul trebuie să dețină certificat sanitar veterinar pentru porcii destinați sacrificării, de la medicul veterinar de circumscripție. „Mișcarea suinelor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele, la mișcarea din exploatația de origine, sunt însoțite de certificatul de sănătate, formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar sau numai dacă proprietarul de animale completează în târg și prezintă medicului veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil de activitatea sanitară veterinară a târgului de animale, documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar”, se arată într-un comunicat al reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
    Anul acesta, cele trei abatoare din Vrancea autorizate sanitar veterinar pot sacrifica porcii, chiar dacă nu au fost incluse în sistemul canalizat.
   Micii proprietari trebuie să transporte animalele la abator doar în mijloace de transport autorizate sanitar veterinar. Dacă distanța până la abator este mai mică de 50 de kilometri, atunci transportul se poate face și în mijloace de transport proprii.
   În 2012, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au impus condiții dure privind transportul animalelor dintr-o localitate în alta în vederea vânzării. Potrivit specialiștilor, dacă nu vând animalele, proprietarii trebuie să aștepte 30 de zile pentru o nouă încercare. „Această perioadă este de minimum 30 de zile în condițiile izolării într-un spațiu separat de celelalte suine existente în exploatație. Dacă izolarea în spațiu separat a animalelor nou introduse nu este posibilă, perioada de așteptare sau interzicere a mișcării se aplică tuturor suinelor din exploatație. Prin excepție, în condițiile de certificare sanitară veterinară cu aprobare scrisă a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, suinele pot părăsi exploatația direct către abator”, se mai arată în comunicat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?