Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Primul ajutor medical în cazul expunerii la frig


   În anotimpul rece, șocul hipotermic și degerăturile sunt destul de frecvente, foarte multe persoane ajungând la spital din aceste cauze. Medicul Laurențiu Albiș, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, explică măsurile de prim ajutor care pot fi acordate unei persoane ce a suferit un șoc hipotermic sau degerături, până la sosirea unui echipaj medical de urgență.
   Hipotermia apare atunci când temperatura organismului scade sub 35 de grade, în condițiile în care valoarea normală a temperaturii corpului este cuprinsă între 36-37 de grade. În funcție de temperatura organismului, hipotermia este de trei feluri: ușoară, când temperatura corpului este între 35 și 32 de grade; medie, când temperatura este între 32 și 28 de grade; și gravă, când temperatura corpului este sub 28 de grade. „Pacientul este rece. Primul lucru care trebuie făcut este ca acesta să fie adus într-un loc în care să poată fi încălzit. Dacă hainele sunt umede și reci, trebuie înlăturate, iar pacientul trebuie învelit cu altceva, care să fie cald și uscat. Încălzirea poate fi făcută prin diferite mijloace. De exemplu, pot fi puse sticle cu apă călduță, de aproximativ 40 de grade, la încheieturi, în zona axilară, la burtă, la cap, pentru ca temperatura corpului să crească. Pacienții care suferă un șoc hipotermic trebuie mobilizați cu foarte mare atenție, deoarece se pot provoca tulburări de ritm cardiac, care le pot fi fatale. Dacă persoana este inconștientă, ea se pune în poziția laterală de siguranță”, spune medicul Laurențiu Albiș.

Primul ajutor în caz de degerături

   Degerăturile sunt leziuni provocate de temperaturi scăzute. În funcție de  profunzimea leziunilor provocate de îngheț, degerăturile sunt clasificate în patru grade: de gradul I- zona afectată este roșie, inflamată și poate apărea o descuamare; de gradul II- afectarea pielii este profundă, fiind roșie și acoperită de bășici; de gradul III- pielea este gri-albăstruie, bășicile au conținut hemoragic și pot apărea necroza și cangrena în câteva zile; de gradul IV- este cea mai gravă formă de degerătură, fiind afectați inclusiv mușchii, tendoanele, oasele. Necroza și cangrena apar în câteva ore. „Ca și în cazul șocului hipotermic, victima trebuie adusă într-un mediu încălzit, ferit de frig. Zonele degerate trebuiesc înfășurate în pansamente. Se sună imediat la 112, pentru ca victima să fie transportată la spital”, mai spune medicul Laurențiu Albiș.
   Medicii avertizează că metodele „din popor” utilizate în astfel de situații, cum ar fi masarea zonelor degerate sau expunerea lor la temperaturi foarte crescute, nu sunt recomandate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?