Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Obiectivele GUVERNULUI PONTA II până în 2016


   Programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II păstrează principalele măsuri de reducere a fiscalității anunțate de USL înainte de alegeri. Printre obiectivele stabilite până în 2016 figurează reducerea TVA la 19%, cota progresivă 8-12-16%, reducerea CAS cu 5 puncte și TVA de 9% la alimente. Executivul anunță și că va urmări alinierea la media europeană a redevențelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului. 

PENSII

   Programul de guvernare al USL prevede centrarea sistemului public de pensii pe principiul contributivității și al responsabilității individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică, precum și introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaționale. Astfel, Guvernul USL vrea să susțină schimbarea principiilor care guvernează sistemul public de pensii prin centrarea pe principiul contributivității și al responsabilității individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I). În perioada de tranziție către noul sistem vor fi asigurate măsuri de atenuare a costurilor reformei, „fără afectarea veniturilor beneficiarilor în plată sau cu perioadă de acumulare mică”, potrivit documentului citat.
   Totodată, Programul de Guvernare al USL mai prevede creșterea responsabilității pentru veniturile de bătrânețe ale persoanelor care lucrează în activități ocazionale și sezoniere, în special în agricultură, prin crearea unui sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, având în vedere specificul acestor activități. Guvernul USL vrea să introducă și sistemul facultativ de pensii ocupaționale (Pilonul IV) bazat pe contribuția asiguratului și a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate. În acest fel ar fi eliminate nedreptățile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor și totodată s-ar creea posibilitatea de stimulare pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură, potrivit documentului.
    Noul Executiv urmărește și o degrevare a bugetului asigurărilor sociale de stat de cheltuieli care pot fi suportate din alte surse de finanțare, un exemplu fiind plata de la bugetul de stat a indemnizației de însoțitor, acordată invalizilor de gradul I.

TVA

   TVA va reveni la 19%, potriva programului de guvernare al USL. Se dorește cotă redusă de TVA la alimentele de bază, încurajarea agriculturii ecologice și tradiționale, construirea canalului Siret-Bărăgan și inițiative care să conducă la comasarea terenurilor se numără printre măsurile incluse în programul de guvernare 2013-2016 pentru agricultură. „Agricultura și dezvoltarea satului românesc sunt priorități absolute ale actualului Guvern. România a pierdut foarte mult în urma deteriorării situației în sectorul agricol, prin distrugerea filierelor pe produse și ca urmare a divizării în milioane de exploatații de mici dimensiuni, lipsite de utilajele necesare unei agriculturi moderne și care cu greu se aliniază cerințelor pieței și unei agriculturi moderne, performante”, se arată în programul de guvernare.

SALARII

   Programul de guvernare al USL prevede creșterea salariului minim pe economie la 1.200 de lei până în anul 2016, dar și reducerea în următorii patru ani a CAS datorate de angajator cu cinci puncte procentuale. De asemenea, Guvernul USL își propune reducerea treptată, până în 2016, a CAS datorate de angajator cu cinci puncte procentuale. Totodată, potrivit documentului citat, în perioada 2013 – 2016 va fi susținută egalitatea de șanse, inclusiv privind eliminarea diferențelor salariale între femei și bărbați pe piața muncii.

SÄ‚NÄ‚TATE

   Guvernul USL își propune la Sănătate, printre altele, revizuirea sistemului de finanțare și implementarea unui control riguros al cheltuielilor publice din sistemul sanitar, mizând în acest sens pe separarea alocării fondurilor pentru serviciile de sănătate, în funcție de pachetele de servicii.
   Astfel, potrivit programului de guvernare, finanțarea serviciilor de sănătate va fi separată în două pachete. Primul pachet este al serviciilor de sănătate de bază, pentru toți cetățenii, asigurați și neasigurați, urmând să cuprindă domeniile urgență, prevenție și programe naționale de sănătate. Al doilea pachet este cel de servicii medicale suplimentare pentru cetățenii asigurați în regim privat.
De asemenea, sunt prevăzute asigurări deductibile într-o limită stabilită de Guvern, cât și reglementarea participării companiilor producătoare de tehnologii medicale la finanțarea parțială a creșterii costurilor de utilizare a acestor tehnologii.
   Programul USL mai prevede pregătirea și atragerea de personal medical prin: revizuirea sistemului de salarizare în direcția flexibilizării și stimulării performanței și competitivității prin excluderea profesiei medicale și de asistent medical, inclusiv moașe din categoria personalului bugetar; asigurarea formării unui număr adecvat de categorii de personal cu preponderență pentru specialitățile deficitare; reformarea rezidențiatului în ceea ce privește admiterea, pregătirea și obținerea calificărilor de specialist; asigurarea de condiții suplimentare/motivante, în vederea instalării de cabinete medicale în zonele defavorizate.
   Guvernul USL menționează în program și proiecte de atragere a resurselor umane, prin rezidențiatul pe post susținut prin facilități din partea comunităților locale, subvenționarea chiriilor pentru medicii rezidenți și tinerilor specialiști de la comunitățile locale, precum și despre acordarea unor facilități la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie și ale medicilor din ambulatoriul de specialitate.

ÎNVĂŢĂMÂNT

   Guvernul USL vrea ca, până la sfârșitul lui 2016, în fiecare comună să existe cel puțin o școală la standarde europene, dotată cu mijloace didactice moderne și microbuze, un alt obiectiv fiind amenajarea de campusuri cu internat, cantină, ateliere, burse, îmbrăcăminte și rechizite școlare. Tot până la sfârșitul lui 2016, noul guvern își propune realizarea a 50.000 de noi locuri în grădinițe și creșe.
   Programul de guvernare al USL mai prevede, pentru învățământ, stimularea parteneriatului public-privat dintre sistemul educațional și mediul economic, având ca principal obiectiv atragerea fondurilor europene, cu scopul creșterii ratei de absorbție a absolvenților pe piața muncii. Dezideratul USL, se subliniază în program, este „O profesie pentru fiecare tânăr”.
 
ENERGIE

   Programul de guvernare prevede realizarea centralei Tarnița și a reactoarelor nucleare 3 și 4, extracția de hidrocarburi în Marea Neagră și dezvoltarea AGRI. Un alt proiect prioritar este dezvoltarea de capacități de producție a electricității și căldurii pe bază de deșeuri menajere și industriale. Programul de guvernare precizează că investițiile în centrale pe deșeuri vor contribui „decisiv la rezolvarea problemelor de mediu și de aprovizionare a populației cu apă caldă și căldură la costuri reduse”.

FISCALITATE

   La nivel fiscal se intenționează creșterea deductibilității cheltuielilor în cercetare și dezvoltare de la 20% la 50% și scutirea de impozitare, pe o perioadă de cinci ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje și echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societățile unde sunt acționari, sau participarea la capitalul social al altor societăți comerciale și care conduc la crearea de noi locuri de muncă.
   Guvernul Ponta II dorește stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor și debirocratizarea pentru micii întreprinzatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?