Vicecampioana olimpică de la Londra, Alina Dumitru, care a cucerit și titlul de campioană europeană la Celiabinsk (Rusia), a fost desemnată cea mai bună sportivă a anului 2012 de către Federația Română de Judo. Alina Dumitru (Steaua/CSM Ploiești) și-a anunțat retragerea din activitatea de sportivă pentru a deveni antrenor federal. Aceasta a fost urmată în acest clasament de Corina Căprioriu (UCSM Cluj/CS Dinamo), vicecampioană olimpică, și Andreea Chițu (Steaua/CSM Ploiești), campioană europeană la Celiabinsk.
Celelalte locuri din Top 10 sunt ocupate de următorii sportivi: 3. Andreea Chițu (Steaua/CSM Ploiești) – 52 kg, 4. Loredana Ohâi (UCSM Cluj/CS Dinamo) – 57 kg (medaliată cu bronz la CE de tineret), 5. Åžtefania Dobre (UCSM Cluj/CS Dinamo) – 57 kg (aur la CE juniori Under 17), 6. Camelia Ioniță (UCSM Cluj/CS Dinamo) – 40 kg (bronz la CE juniori Under 17), 7. Iulian Surlă (CSM Liberty Oradea) – Nage No Kata (bronz la CM, 2 medalii aur la CE), 7. Aurelian Fleisz (CSM Liberty Oradea) – Nage No Kata (bronz la CM, 2 medalii aur la CE), 8. Alina Zaharia (CSM Pitești) – Juno Kata (2 medalii de aur la CE), 8. Monica Grecu (CSU Pitești) – Juno Kata (2 medalii de aur la CE), 9. Larisa Florian (Liberty LPS Oradea) – 52 kg (locul 5 la CE de tineret, locul 5 la CE U20), 10. Vlăduț Simionescu (CS Poli Iași) + 100 kg (locul 5 la CE de tineret), 10. Lorena Podelenczki (Liberty LPS Oradea) – 70 kg (locul 5 la CE Under 20), 10. Ionuț Văsian (CSM Baia Mare) – 90 kg (locul 5 la CE Under 17).
Surlă concurează pentru Liberty Oradea
Judoka din Focșani s-a impus în lumea bună a acestui sport încă din anul 1990, atunci când a cucerit primul titlu național. Iulian Surlă a fost component al echipei Liberty Oradea mulți ani de zile și a participat la marile confruntări din cadrul Ligii Campionilor. În 2002, Iulian Surlă a îmbrățișat și meseria de antrenor. A fost cooptat în colectivul tehnic al orădenilor, iar în anul 2005 a fost numit antrenor al lotului național de juniori al României din cadrul Centrului Olimpic.
Proba de kata din judo este o demonstrație de acțiuni de luptă prestabilite, unele datând din secolele XVI și XVII și transmise de maeștrii japonezi de ju jitsu și mai apoi de cei de judo discipolilor, pentru a conserva diferitele principii din ju jitsu și judo, cum ar fi principiile atacului și ale apărării, principiile supleții sau principiile autoapărării împotriva diferitelor tipuri de atac.