Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Peste 300 de incendii, stinse de la începutul anului


   Pentru ca trecerea în noul an să fie prilej de bucurie, iar acest moment să nu fie umbrit de evenimente nedorite, reprezentanții Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea reamintesc principalele recomandări de prevenire a incendiilor pentru unitățile unde este organizat Revelionul.
   Pompierii spun că trebuie să se asigure întreținerea corespunzătoare, verificarea periodică și remedierea tuturor defecțiunilor de la instalațiile electrice, sistemele de încălzire utilizate, aparatele de preparat și încălzit hrană și coșurile de fum, de către personal autorizat, iar căile de evacuare din clădiri trebuie să fie marcate. De asemenea, trebuie menținut în funcționare iluminatul de siguranță ce echipează clădirile și este interzisă suplimentarea numărului de locuri în incinta sălilor în care sunt organizate festivități. Totodată, stingătoarele și hidranții interiori de incendiu trebuie să funcționeze, iar autoturismele, autocarele și microbuzele trebuie parcate în așa fel încât să nu blocheze căile de acces pentru intervenția serviciilor profesioniste ori voluntare pentru situații de urgență.
   Pompierii mai spun că trebuie să se ia măsuri de instruire a personalului privind prevenirea situațiilor de urgență, intervenția operativă pentru stingerea incendiilor, evacuarea persoanelor, bunurilor și anunțarea eventualului eveniment produs, iar artificiile nu trebuie folosite în locuri unde există pericol de izbucnire a unui incendiu.

Recomandările pompierilor pentru perioada sărbătorilor

   Din analizele statistice realizate la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență rezultă că în perioada ianuarie – noiembrie, serviciile profesioniste, voluntare și private pentru situații de urgență, populația și personalul de la locul de muncă au acționat pentru stingerea a peste 340 incendii. Majoritatea, respectiv 260, s-au produs la gospodării, iar principalele cauze care au dus la izbucnirea acestora au fost  coșurile, canalele sau burlanele de fum defecte sau necurățate și exploatarea necorespunzătoare sau cu defecțiuni a mijloacelor de încălzire.
   „Pentru a se putea bucura de perioada sărbătorilor fără evenimente neplăcute, recomandăm cetățenilor să acorde mai multă atenție respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor. Astfel: verificați sobele, centralele termice și coșurile de evacuare a fumului și gazelor fierbinți, pentru a preveni eventualele incidente cauzate de defecțiuni tehnice și evitarea inhalării de fum și gaze toxice. Nu aprindeți focul în sobă cu lichide inflamabile, iar sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării. Jarul și cenușa să fie aruncate în gropi special amenajate și trebuie să utilizați mijloacele de încălzire fără defecțiuni sau improvizații pentru încălzirea locuințelor. Nu suprasolicitați instalația electrică din locuința dumneavoastră sau de la locul de muncă”, a transmis locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?