Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Află cu cât SE DIMINUEAZĂ PENSIA în raport cu stagiul de cotizare, dacă soliciți pensie anticipată parțială


    Vrâncenii care doresc să iasă mai repede la pensie și solicită, în acest sens, pensie anticipată parțială trebuie să știe că vor primi un cuantum diminuat al pensiei pentru limită de vârstă. Chiar și așa, pe parcursul anului trecut, 608 persoane au solicitat la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea pensii anticipate parțiale, 561 dintre aceștia intrând în drepturi până la finele anului 2017. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, la începutul acestui an, în evidențele instituției figurau 1243 vrânceni beneficiari de pensii anticipate parțiale în timp ce alți 314 primesc pensii anticipate. „Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet  de cotizare, precum și celor care au depăsit stagiul complet de cotizare cu pană la 8 ani”, a declarat directorul CJP Vrancea, Adrian Juravle.
La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) și g) din Legea 263/2010, respectiv perioadele cât asiguratul se găsește în una din situațiile următoare: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale invătămantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar, ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de invătămant din sistemul de apărare natională, ordine publică și sigurantă natională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar.
Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, după cum urmează: până la 1 an: 0,50; peste 1 an: 0,45; peste 2 ani: 0,40; peste 3 ani: 0,35; peste 4 ani: 0,30; peste 5 ani: 0,25; peste 6 ani: 0,20; peste 7 și 8 ani: 0,15. „La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a detaliat Adrian Juravle.
Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, cerere care se depune la Casa Județeană de Pensii Vrancea. La aceasta se anexează toate actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. 

Pensia anticipată se cuvine celor ce au depășit cu 8 ani stagiul complet de cotizare

    Pe parcursul anului trecut, la CJP Vrancea au fost depuse și 161 de cereri pentru pensie anticipată, 156 din solicitanți intrând deja în drepturi. Acest fel de pensie pare să nu fie preferată de vrânceni, dacă ținem cont că la începutul anului 2018, în evidențele CJP Vrancea figurau doar 314 beneficiari de astfel de pensii. Asta probabil și din cauză că nu foarte mulți îndeplinesc și condițiile impuse de legislația în vigoare.
„Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege”, a arătat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea. 
Ca și în cazul pensiei anticipate parțiale, la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) și g) din Legea nr. 263/2010, respectiv perioadele cât asiguratul se găsește în una din situațiile următoare: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar, ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/ școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar.
„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plătii pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, se face din oficiu”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?