Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO şi GALERIE FOTO: Poliţistele, întrebate dacă au fost hărţuite sexual sau discriminate


   Angajatele Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea (IPJ) din mediul rural au fost față în față, ieri, cu specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru a le spune acestora dacă au fost hărțuite sau discriminate la locul de muncă. Deși au fost prezente la IPJ toate polițistele din județ, specialiștii s-au limitat la a discuta doar cu cele care lucrează în mediul rural, urmând ca astăzi să le intervieveze și pe cele din mediul urban. La IPJ Vrancea lucrează 122 de polițiste.
    La ieșirea din IPJ, polițistele s-au abținut de la comentarii, doar au confirmat că s-au prezentat la interviu. „Am venit la interviu. Nu trebuie să fii pregătită, pentru că nu este nimic ieșit din comun. Ideea este bună dacă așa au considerat superiorii”, a precizat una dintre polițiste. Polițistelor le-au fost puse cinci întrebări. Specialiștii le-au întrebat dacă au fost hărțuite sexual de șefi, dacă s-au simțit discriminate la locul de muncă și care sunt avantajele și dezavantajele statutului femeii în poliție.
    Reprezentanții IPJ Vrancea nu au dorit să comenteze situația. Ei ne-au precizat doar că „începând de astăzi (ieri-n.r.) o echipă de control din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române se află la IPJ Vrancea pentru a purta discuții cu femeile polițist pe baza unui ghid de interviu elaborat de specialiști în problematica psihosociologiei. Ghidul de interviu este structurat, în principal, pe dimensiuni ce vizează climatul relațional perceput, avantaje și dezavantaje ale statutului femeii în poliție, tendințe de discriminare și hărțuire la locul de muncă”.
   Unele dintre angajatele IPJ Vrancea nu s-au simțit bine în postura în care au fost puse, precizând că dacă s-au fi confruntat cu astfel de probleme, nu ar fi tăcut, iar interviul le jignește.

Sindicaliștii sunt contra
 
   Sindicaliștilor nu le plac deloc aceste interviuri. Potrivit acestora, este o temă falsă, interviurile nefiind efectuate de specialiști, ci de polițisti din alte structuri. Mai mult, inspectorul principal Angelin Ciobanu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual- Biroul Teritorial Vrancea, ne-a declarat că nu s-a păstrat confidențialitatea, lucru care le-a deranjat pe polițiste.
   „Asistăm la o temă falsă. Trebuie să se facă controale acolo unde situația o impune, nu este cazul să se facă o generalizare a unei stări de fapt. Nu este vorba despre un control, ci despre o activitate sociologică, care nu este efectuată de specialiști, în condițiile în care Poliția Română are astfel de oameni, ci de polițiști din alte structuri. Un alt aspect relatat de polițiste este acela că nu s-au păstrat confidențialitatea și anonimatul, încălcându-se astfel regulile anchetei sociologice”, a spus inspectorul principal Angelin Ciobanu.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?